L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat cooperació entre administracions per recuperar socialment i econòmica la llera del riu Besòs. Colau, des de la festa ciutadana que s’ha fet aquest dissabte al matí al tram final del riu, ha destacat el Besòs com la zona més densa de Catalunya: “El 10 % de la població catalana viu al voltant d’aquesta llera”, ha dit. Però en canvi, ha lamentat Colau, “és on hi ha un dels majors índexs de desigualtat“. Hi ha “deures pendents”, ha assegurat, i per revertir aquesta situació, la candidata per a les eleccions del 2023 ha demanat destinar-hi pressupostos i ha apel·lat directament el govern de la Generalitat.

No és temps de prorrogar pressupostos, és temps d’aprovar-ne, que s’aprofitin tots els recursos públics i es posin al servei dels municipis catalans, i en concret els del Besòs, on fa temps que hi ha un deute històric”
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

Colau s’ha mostrat preocupada per l’endarreriment de la presentació dels pressupostos catalans arran de la ruptura del govern de la Generalitat i ha demanat unir esforços per revertir el “deute històric” amb els veïns dels municipis a tocar del riu. “Els municipis que compartim el Besòs ho tenim claríssim, ara toca que ho faci la Generalitat, els municipis ho hem estat intentant, però estem infrafinaçats“, ha assegurat Colau, que ha demanat destinar-hi fons europeus.

Per a l’alcaldessa, cal crear llocs de treball nous al Besòs, rehabilitar-lo i fer-hi polítiques socials fortes per extreure’n tot el potencial. Pot ser una “grandíssima centralitat de Catalunya, que pot aportar molt al país“.

“Un tresor ecològic”

L’alcaldessa de Barcelona també ha recordat que el Besòs actual és fruit d’una cooperació històrica entre administracions i municipis que va permetre “recuperar un recurs natural, imprescindible ara en ple canvi climàtic” que ha definit com a tresor ecològic. Precisament per reivindicar tot això, aquest dissabte els ajuntaments de BarcelonaMontcada i ReixacSant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet han organitzat una cita, amb el suport del Consorci del Besòs, amb l’objectiu de reivindicar el patrimoni i la bellesa d’aquest espai.