Dos dies després del trencament amb Junts, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat els noms que completaran la composició del govern en solitari d’ERC. El president de l’executiu ha sumat set cares, algunes de les quals són perfils independents que han estat propers a altres formacions polítiques.

Natàlia Mas i Guix, Departament d’Economia i Hisenda

Natàlia Mas serà la nova consellera d’Economia i Hisenda, primera dona que ocuparà aquest càrrec. Fins ara ha estat directora general d’Indústria del Departament d’Empresa i Treball. I anteriorment havia estat secretària d’Economia del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda (2019-maig 2021).

Meritxell Serret i Aleu, Departament d’Acció Exterior

Meritxell Serret actualment és diputada al Parlament de Catalunya, on és portaveu adjunta del Grup Parlamentari d’Esquerra Republicana. També és presidenta de la Comissió d’Investigació sobre l’Espionatge per part del Regne d’Espanya amb els Programes Pegasus i Candiru, i portaveu a la Comissió d’Acció Exterior, Transparència i Cooperació. Serret. Va ser la consellera d’Agricultura entre el 2016 i el 2017, quan va ser destituïda amb l’aplicació de l’article 155, motiu pel qual es va exiliar a Bèlgica.

Joaquim Nadal i Farreras, Departament de Recerca i Universitats

Joaquim Nadal va ser exconseller socialista del tripartit de Pasqual Maragall i de José Montilla, encapçalant la conselleria de Política Territorial i Obres Públiques del 2003 al 2010, la de Presidència el 2006 i també va ser portaveu del govern entre el 2003 i el 2006. A més, Nadal va ser alcalde de Girona amb el PSC entre els anys 1979 i 2002. A banda, ha estat director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural del 2013 al 2022.

Juli Fernández i Olivares, Departament de Territori

Juli Fernández, conseller Territori

Juli Fernández és diputat d’Esquerra Republicana al Parlament de Catalunya des de les darreres eleccions. Va ser delegat del govern de la Generalitat a Barcelona des del 2018 al 2021. Va ser alcalde de Sabadell del 2015 al 2017 i, posteriorment, tinent d’alcalde. En una etapa anterior, havia estat director general de Joventut de la Generalitat, director de Turisme Juvenil de Catalunya (2007-2009) i de l’Agència Catalana de la Joventut.

Manel Balcells i Díaz, Departament de Salut

Manel Balcells, conseller Salut

Manel Balcells substituirà Josep Maria Argimon com a conseller al capdavant del Departament de Salut. És llicenciat i doctor en Medicina i cirurgia. Actualment és director del Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores a Catalunya, comissionat de Salut de Leitat, president de la Fundació de Gestió de Sant Pau i membre del Consell de Govern del Consorci Sanitari de Terrassa i de l’Hospital del Mar. Va ser director d’Estratègia i Coordinació del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya des del gener del 2004 i secretari d’Estratègia i Coordinació des del febrer del 2006.

Carles Campuzano i Canadés, Departament de Drets Socials

Carles Campuzano ha estat regidor de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, diputat al Parlament de Catalunya i diputat al Congrés per CDC. Ha format part de l’Assemblea Parlamentària de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa, amb la qual ha fet d’observador internacional en processos electorals.

Gemma Ubasart i González, Departament de Justícia, Drets i Memòria

Gemma Ubasart, consellera Justícia

Gemma Ubasart és professora de Ciència Política a la Universitat de Girona i va ser secretària general de Podem, càrrec del qual va acabar dimitint l’any 2015. Els àmbits d’interès d’Ubasart són les polítiques públiques, la gestió dels conflictes i el canvi social. En els darrers temps ha desenvolupat investigacions sobre règims de benestar i polítiques socials; conflictes, sistema penal i drets humans; govern i política locals; i política espanyola i catalana.