L’alcaldessa, Ada Colau, ha celebrat l’anunci del president el Govern espanyol, Pedro Sánchez, de reformar la Llei d’arrendaments urbans (LAU) per ampliar de tres a cinc anys els contractes de lloguer. Des de Nova York, on també ha intervingut en un fòrum de Nacions Unides, Colau ha valorat que Sánchez escolti peticions com aquesta que li han fet les grans ciutats, però creu que la mesura és “un mínim però no és suficient”. Per això, reclama a Sánchez posar límit als preus del lloguer.

Després de reunir-se amb la vicealcaldessa per Habitatge i Desenvolupament Econòmic de Nova York, Alicia Glenn, i l’alcaldessa de Mont-real, Válerie Plante, Colau ha plantejat a Pedro Sánchez que en les zones on hi hagi “alta demanda acreditada” es posi límits als preus del lloguer perquè no hi hagi “una pujada abusiva” com diu que ja s’està fent a ciutats com París, Berlín o Nova York. “Això no ho hem escoltat de Pedro Sánchez i per a nosaltres és un tema central”, ha afirmat.

“No podem esperar més”, ha dit l’alcaldessa, que ha alertat que els preus alts del lloguer suposen “una expulsió dels ciutadans, no només de la gent vulnerable sinó que també afecta classes mitjanes i gent jove”. Sobre una normativa per regular els preus, Colau ha explicat que veuria amb bons ulls tant si és una llei estatal o si és el mateix Estat qui delegui les competències als ajuntaments, però ha advertit que “cal actuar ja”.

En la compareixença que Pedro Sánchez va fer aquest dimarts al Congrés dels Diputats, el president del Govern espanyol va apuntar que elevarà la pròrroga forçosa dels contractes d’arrendament, que passarà de tres a cinc anys, limitarà les fiances addicionals i ajustarà la definició de lloguer de temporada per excloure de la LAU l’habitatge turístic. A més, l’executiu espanyol vol crear 20.000 habitatges públics en quatre anys destinats “de manera indefinida” al lloguer.