El ple de Ciutat Vella ha aprovat per unanimitat el canvi de nom del carrer de Sant Domènec del Call, el més important del call jueu, pel de Salomó Ben Adret. El canvi respon a una petició de les comunitats i entitats jueves, que veuen la decisió com “un acte de justícia”. El nom actual fa referència a l’assalt que hi va haver del 5 al 8 d’agost del 1391 -dia de Sant Domènec-, en què van morir assassinats uns 300 jueus a Barcelona.

Salomó Ben Adret (1235-1310) va ser rabí de Barcelona durant més de 40 anys i es considera una figura cabdal de la història de la cultura catalana medieval i referent de convivència a la ciutat. El president de la comunitat jueva Bet Shalom de Barcelona, Jai Anguita, ha afirmat que Ben Adret va conciliar les diferents tendències dins la comunitat jueva i que el canvi de nom els dona visibilitat. “Han passat massa anys”, lamenta Anguita, que recorda que han fet la petició a governs de diferents colors sense tenir, fins ara, cap èxit.

El canvi de nom no té encara una data fixada, tot i que la intenció és fer-ho coincidir amb algun esdeveniment important. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha destacat que el nom de Ben Adret suposa un acte de reparació per a la comunitat jueva perquè es valora “un barceloní culte, un home de pacte i consens”. “Totes les minories religioses, no religioses, ideològiques han de tenir el seu espai, Barcelona és una ciutat diversa, de pau”, ha afirmat Pisarello.