L’alcaldessa, Ada Colau, ha intervingut aquest dilluns en una cimera mundial a la seu de les Nacions Unides, a Nova York, davant representants dels estats. En el marc d’aquest fòrum, Colau ha reclamat més recursos i competències a les ciutats per combatre fenòmens com la gentrificació i l’especulació immobiliària. “Ens ho juguem tot en l’accés a l’habitatge”, ha dit l’alcaldessa, que ha instat els estats a prioritzar “el dret a l’habitatge” al davant de l’especulació.

A les Nacions Unides, Colau ha defensat la declaració Cities for Housing, que han signat diverses ciutats com ara Nova York, Londres, Berlín, Madrid, París, Mont-real, Ciutat de Mèxic, Seül, Durban o Amsterdam. Per l’alcaldessa, les ciutats necessiten més recursos per augmentar el parc d’habitatge assequible i garantir el dret a l’habitatge, així com més competències per regular el mercat immobiliari i “impedir l’especulació”.

“Igual que el canvi climàtic és una amenaça per al planeta, l’especulació amenaça la vida a les nostres ciutats”, ha sentenciat Ada Colau, que ha ofert les ciutats com a col·laboradores dels estats. L’alcaldessa ha afirmat que la vida a les ciutats “està en perill” per l’aterratge de grans fons d’inversió que compren habitatge per especular. Per Colau, cal actuar per garantir la sostenibilitat econòmica i la seguretat de les ciutats.

Conferència íntegra d’Ada Colau a les Nacions Unides