No un, sinó dos plens extraordinaris ha demanat l’oposició per esclarir la situació financera de l’Ajuntament després que el govern d’Ada Colau hagi admès preocupació per una caiguda d’ingressos. El PDeCAT, ERC i el PSC han registrat la petició d’un ple per lamentar “manca de previsió i transparència” de l’executiu municipal. D’altra banda, el PP ha sumat el suport de Cs i també del PSC per demanar que l’alcaldessa expliqui en un ple extraordinari quines inversions no es faran.
En el ple que demanen PDeCAT, ERC i PSC s’insta el govern a informar de les inversions i les partides de despesa corrent “que s’hauran de retallar” per la caiguda d’ingressos, i es planteja la creació d’una comissió d’estudi per fer un seguiment de les inversions en el que queda de mandat. A més, es reclama que l’executiu assumeixi responsabilitats polítiques “al més alt nivell” si hi acaba havent retallades.
La petició que fan PP, Cs i PSC demana que l’alcaldessa informi sobre l’execució del pressupost a 30 de juny del 2018, el detall dels projectes que s’han de reprogramar i les inversions que no es faran en aquest mandat. Els tres partits també volen saber quin efecte tindrà tot plegat en la prestació de serveis públics i atenció a les persones.
I, a més, dues reprovacions
Un cop fetes les peticions dels plens extraordinaris correspon a l’alcaldessa decidir la data. Caldrà veure si Colau els fa coincidir amb el ple ordinari d’aquest divendres 20 de juliol. En aquesta sessió, Cs i PSC portaran a debat dues proposicions que coincideixen en el mateix: reprovar la gestió econòmica de l’equip de govern. Ciutadans, a més, demana una comissió de seguiment sobre la situació financera.
La FAVB vol explicacions urgents
En un comunicat, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona ha reclamat al govern de Colau que ofereixi de manera urgent “una informació detallada i raonada” dels projectes pendents. L’entitat veïnal alerta que si es confirmen les retallades suposaran “un greu incompliment dels compromisos amb la ciutat”.
Per això, reclamen sessions informatives als districtes per analitzar el grau de compliment dels plans d’inversió municipals. La FAVB denuncia que amb la crisi ja es van aparcar o retardar alguns projectes i que ara que s’estava recuperant la inversió “no podem acceptar que es parli de ‘reprogramació’ sense discutir seriosament la viabilitat dels projectes”.