Un dels principals problemes derivats de l’estat d’alarma pel coronavirus és que molts comerciants i ciutadans han deixat de tenir ingressos econòmics o han vist com minvaven considerablement. Des de diversos fronts ja s’ha demanat en més d’una ocasió que es prenguin mesures que permetin la suspensió o ajornament dels preus dels lloguers o bé que l’Estat doti amb alguna ajuda aquells que ho necessitin. Ho ha fet l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb més d’una petició al Govern espanyol i també les entitats en defensa de l’habitatge. Ara, Colau, fa un pas més enllà i juntament amb CCOO, UGT i Barcelona Comerç reclamen facilitats als propietaris per superar la crisi i fer front als impagaments.

Rebaixar lloguers, carències o condonacions

Barcelona va anunciar fa dies la suspensió del pagament dels lloguers de pisos i locals municipals, però segons l’alcaldessa calen més iniciatives. Tot just estem a finals de mes i per Colau “la qüestió dels lloguers ha de ser prioritària”.  Tant el govern municipal com els sindicats i els comerciants, demanen a la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, el Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida i el Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona que els propietaris facin “un exercici de corresponsabilitat en aquest context d’emergència” perquè sinó hi haurà molts impagaments. En aquest sentit, han instat als propietaris que adaptin els lloguers rebaixant els preus, facilitant carències, suspensions o condonacions durant els propers mesos.

En expectativa del Consell de Ministres

Aquest dimarts hi ha reunió del Consell de Ministres i, tal com ha explicat Ada Colau, és probable que es puguin anunciar mesures que protegeixin els lloguers. De fet, ha reconegut les discrepàncies entre els dos socis de govern, PSOE i Unides Podem, per abordar la qüestió. Colau ha dit que mentre una part del Govern espanyol és partidària de facilitar crèdits a interès zero, ella aposta perquè assumeixin les despesa els grans propietaris i que els petits propietaris rebin ajudes estatals perquè “ningú perdi casa seva ni el seu comerç”.