L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha celebrat les mesures econòmiques i socials que ha anunciat Pedro Sánchez per contrarestar els efectes del coronavirus. Colau, en aïllament des de dijous, 13 de març, ha elogiat per via telemàtica que l’executiu central doni cobertura, sobretot, a la població més vulnerable amb iniciatives “ambicioses” com la moratòria dels pagaments de les hipoteques. Això sí, l’alcaldessa ha reclamat que el Govern espanyol vagi més enllà i ajorni els pagaments de lloguer d’aquest segment de la població més desafavorit i també de les petites empreses i comerços que han abaixat la persiana per l’estat d’alarma.

Atenció als més vulnerables

Colau ha volgut remarcar que no s’han de desprotegir els qui pateixen més el confinament, els més vulnerables. Ha assegurat que l’aïllament crea un “biaix social” que afecta col·lectius com els sensellar, les persones dependents i les víctimes de violència masclista.

Cobertura a residències i centres de gent gran

Un de les preocupacions que també ha volgut destacar l’alcaldessa és “el neguit” de les residències i centres de gent gran que no disposen de prou material de protecció ni on tampoc es practiquen tests suficients per detectar la covid-19. En aquest sentit, Colau ha explicat que ja han demanat a la Generalitat que hi posi remei i l’Administració catalana s’ha compromès a dictar una instrucció que permeti que es mobilitzin tots els recursos de la sanitat privada per solucionar aquest aspecte i també les altres mancances del sistema sanitari.

Pla de xoc cultural

El govern municipal ja va anunciar un pla de xoc per ajudar l’economia de Barcelona durant l’estat d’alarma i l’alcaldessa ha dit que també uniran esforços amb les altres adminstracions per ajudar el sector cultural. Ara bé, Colau reclama paciència perquè aquests dies “s’han de prendre decisions dràstiques en molt poc temps i requereixen alguns ajustos”. En aquesta línia, ha agraït l’esforç ciutadà per confinar-se i la tasca dels treballadors municipals. També ha rebut com a bona notícia el fet que aquest dimarts s’hagi reduït un 75 % l’ús del transport públic i un 50 % el trànsit rodat.