La Barceloneta ha estrenat recentment tres lavabos públics fixos: a la plaça del Poeta Boscà, al passeig de Joan de Borbó i al passeig Marítim. Fonts municipals detallen a betevé que són punts estratègics, ja que són espais molt transitats o bé, en el cas del passeig de Joan de Borbó, on arriben els transports públics si es vol vol accedir a la platja. El cost de la instal·lació i el manteniment de les cabines és de 157.000 euros per unitat l’any.

La instal·lació de lavabos és una reivindicació llargament demanada pels veïns del barri, que asseguren pateixen l’incivisme dels qui visiten la zona fent les seves necessitats al carrer. Ciutat Vella té actualment 37 lavabos fixos i gratuïts repartits entre els seus quatre barris.

El districte amb més WC públics

Ciutat Vella és el districte amb més lavabos públics de Barcelona, repartits majoritàriament entre el Raval i la Barceloneta. De fet, en sis anys ha triplicat el número d’urinaris públics.

Els tres lavabos s’han ubicat a la plaça del Poeta Boscà, al passeig Marítim i al passeig de Joan de Borbó

Insuficients, per a molts veïns

Tot i que els lavabos nous són ben rebuts al barri, la majoria de veïns creuen que seran insuficients. Manel Martínez, de l’AV Barceloneta, assegura que fa anys que reclamen més vàters: “Nosaltres la xifra que han posat la multiplicaríem per tres”. Martínez creu que “al final els serveis han d’anar mesurats amb les necessitats i l’afluència de visitants”.

Lourdes López, veïna del barri, coincideix en la necessitat de tenir més lavabos al barri. “Cada any rebem molts visitants, però aquest any amb la Copa Amèrica segur que en seran més. Nosaltres demanàvem nou o 10 lavabos més“. A banda de creure que els lavabos públics a la Barceloneta són insuficients, altres veïns com Rosa Buforn no confien gaire en què posin fi a l’incivisme de molta gent i tem que “molts continuïn orinant al carrer”.

Un mapa ciutadà localitza els lavabos públics de Barcelona
L’Ajuntament havia evitat difondre la llista de serveis “per evitar cues i per prevenció”

Actualment a Ciutat Vella hi ha, segons fonts municipals, dos lavabos públics ubicats en locals amb consergeria; 20 cabines autorentables, cinc cabines químiques fixes i set guinguetes químiques, de les quals quatre estan a les platges.

A tot aquest dispositiu s’han de sumar els elements que es posaran de cara a la temporada d’estiu i que consisteixen en quatre cabines químiques i tres urinaris temporals.