(ACN/Redacció) Els partits afronten aquest dimarts el cinquè dia de la campanya per a les eleccions del 12-M, i ho fan amb la compareixença del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, encara molt present en els seus discursos. A més, entre els partits independentistes alguns candidats es llencen retrets mentre d’altres estenen la mà per treballar plegats.

El PSC reivindica “una nova manera” de fer política

El cap de llista del PSC, Salvador Illa, ha reivindicat “una nova manera” de fer política que sigui “més racional i amb més espais reposats” i s’ha compromès a fer-la efectiva si acaba governant. Illa s’ha pronunciat així durant un acte per presentar el grup de suport a la candidatura socialista, ‘Sí’. Entre les personalitats que s’hi posicionen a favor: la directora de cinema Isabel Coixet, el dissenyador Javier Mariscal, el cantautor Joan Manuel Serrat o el presentador televisiu Jorge Javier Vázquez.

Una “pantomima”, l’estratègia contra el ‘lawfare’ de Sánchez, segons ERC

El cap de llista d’ERC, Pere Aragonès, ha dit que és una “pantomima” que Sánchez vulgui llençar una estratègia de regeneració democràtica contra el ‘lawfare’, quan fa anys que l’Estat persegueix els independentistes. En una roda de premsa des de la seu d’ERC, Aragonès també ha defensat el finançament singular i ha aprofitat per criticar el PSC i Junts en matèria de fiscalitat i tributs. Dels primers ha recordat que van renunciar al consorci tributari i dels segons n’ha rebutjat la seva proposta fiscal per estrafolària“.

Junts apuja el to contra el PSOE: “Cal que recordem els GAL? L’aplicació del 155? Els cops de porra?”

Davant del “vodevil” de Pedro Sánchez amb la seva decisió, Junts + Puigdemont per Catalunya reclama una resposta en clau catalana a les urnes el 12 de maig. Una petició que ha fet el secretari general, Jordi Turull, des d’Argelers. Turull ha apujat el to contra el PSOE: “En 40 anys els socialistes també han estat autors materials i col·laboradors necessaris d’aquesta democràcia de cartó pedra”, ha denunciat. I ha reblat: “Cal que recordem els GAL? L’aplicació del 155? Els cops de porra als catalans?”. Turull ha substituït el candidat, Carles Puigdemont, que ha suspès l’agenda de campanya per la mort de la mare.

El PP llança dards contra Sánchez i l’independentisme

El cap de llista del PPC, Alejandro Fernández, ha admès que “es pot analitzar” una “renovació dels mecanismes de regeneració democràtica”, com proposa Pedro Sánchez. Tot i això, el popular s’ha distanciat del socialista perquè creu que per a Sánchez “la regeneració democràtica significa impunitat per a ell“. En una trobada informativa organitzada per El Periódico, Fernández també ha advertit que Aragonès vol tornar al 2012 amb el referèndum i Puigdemont a la DUI. “El processisme s’ha convertit en un determinat modus vivendi d’alguns partits“, ha dit.

La CUP estén la mà a ERC i Junts i parla d’un referèndum

La cap de llista de la CUP, Laia Estrada, reclama a ERC i Junts que “treguin el focus de Madrid” i tornin a negociar amb els anticapitalistes. “Quan els acords han estat amb nosaltres, hem avançat”, ha defensat en una roda de premsa a l’ACN. Estrada ha assegurat que “es poden arribar a entendre” amb els altres dos partits independentistes, tal com ha passat “en altres moments”. A més, Estrada ha assegurat estar oberta a fixar una nova data per un referèndum “com una eina de confrontació amb l’Estat”.

Ciutadans acusa de “sectaris” els moviments estudiantils

El candidat de Cs, Carlos Carrizosa, ha demanat “despullar de sectarisme” l’educació i els moviments estudiantils a Catalunya minuts abans d’assistir com a públic a un debat organitzat per S’ha Acabat amb PP i Vox a la UPF. Carrizosa, que ha estat escridassat a la seva arribada, ha titllat els seus detractors de “joves intolerants” i els ha acusat de voler “rebentar” l’acte, malgrat aquest s’ha celebrat amb normalitat. En l’àmbit educatiu, Cs proposa un “canvi radical”, sense detallar-lo, de model perquè diu que actualment els joves “aspiren a ser peons del moviment separatista“.

Albiach diu que la garantia d’un govern progressista són els comuns i no un PSC “que arriba tard”

La candidata de Comuns Sumar, Jéssica Albiach, ha assegurat que la garantia d’un govern progressista a Catalunya és la seva formació i no un PSC que “sempre arriba tard i no es mulla fins que no els toca a ells”. En un acte electoral a Manresa, Albiach ha retret al PSOE que “arriba tard” en la lluita per la “democratització de l’Estat”, però ha celebrat que, arran de la situació de Sánchez, s’hi hagi sumat. Els comuns defensen que es derogui la “llei mordassa”, i que es renovi el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) “sense esperar que la dreta entri en raó”.

Vox proposa eliminar impostos propis com a antídot de “l’infern fiscal”

El candidat de Vox, Ignacio Garriga, ha desgranat el pla fiscal de la seva formació, que inclou una reducció del tram autonòmic de l’IRPF i l’eliminació dels impostos propis de Catalunya per posar punt final al que defineix com un “infern fiscal” per als catalans. En una intervenció al costat del director de l’oficina econòmica de Vox i diputat, José María Figaredo, ha afirmat que els impostos que es paguen a Catalunya “obliguen a malviure” els ciutadans, perquè Catalunya és on es paga més IRPF, i hi ha “una infinitat d’impostos que llastren la prosperitat” de les famílies.

Què vols saber de les eleccions a Catalunya 2024?