casa buenos aires vallvidrera

La Comissió d’Urbanisme ha donat el primer sí perquè l’Ajuntament expropiï la Casa Buenos Aires (a Vallvidrera) i la requalifiqui com a equipament per fer-hi habitatge dotacional. El govern municipal (BComú i PSC), ERC, JxC i BCanvi han votat a favor de fer una modificació al Pla General Metropolità (PGM), mentre que Cs s’ha abstingut i el PP hi ha votat en contra. Caldrà esperar a l’aprovació definitiva al plenari.

Segons ha explicat la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, l’expropiació de la finca (que està ocupada per un grup de veïns per evitar que la propietària actual la tiri a terra) costarà 3,5 milions d’euros a les arques de l’Ajuntament. Un cop l’edifici sigui de titularitat pública, el consistori hi construirà 17 pisos per a gent gran i en una parcel·la adjacent en farà 20 més per a joves.

La voluntat del govern municipal és que la Casa Buenos Aires també inclogui “un equipament de barri d’ús cultural i recreatiu, com ja està passant ara”, i que es catalogui amb el nivell C de protecció patrimonial. En aquest sentit, l’Ajuntament en restaurarà les façanes i conservarà el menjador i els espais nobles de la finca.

Possible periple judicial

L’expropiació de la Casa Buenos Aires engegarà un periple judicial entre la propietat de la finca i l’Ajuntament. Celestino Corbacho (Cs) ha advertit que els 3,5 M € poden acabar sent-ne més i ha lamentat que el consistori “té 80 solars públics a la ciutat on no fa habitatge”.

Óscar Ramírez (PP) ha assegurat que l’expropiació de la finca de Vallvidrera “amaga la realitat que davant del govern Colau, si es vol aconseguir una cosa, cal ocupar”, i Jordi Martí (JxC) ha demanat que “aquest episodi serveixi per veure que no només s’ha d’actuar per fer habitatge quan hi ha una ocupació”.

Per la seva banda, Maria Buhigas (ERC) ha collat el govern municipal: “Quan algú desplega una mesura amb tanta potència, ha de ser coherent i executar-la fins al final amb la mateixa eficàcia”. Janet Sanz ha respost que “a vegades no tot és tan senzill” perquè “ara s’obre un procés judicial llarg” per a l’expropiació de la finca.