L’Ajuntament de Barcelona ha demanat per carta a 14 grans tenidors d’habitatge que posin a lloguer assequible 194 pisos que fa més de dos anys que estan buits a la ciutat. El consistori dona un mes de termini perquè els propietaris lloguin els pisos i, si no ho fan, amenaça de multar-los o bé iniciar un procés d’expropiació. D’aquests 194 habitatges, un centenar són propietat de la Sareb.

La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha dit, però, que la intenció no és expropiar, sinó que els pisos es posin a lloguer assequible. “No ens podem permetre tenir pisos buits a la ciutat en la situació en què estem”, ha afirmat. Segons ha explicat Martín, aquests 194 pisos figuren al Registre d’habitatges buits i ocupats de la Generalitat, en el qual consten un miler de pisos a Barcelona.

426 pisos buits propietat de 24 societats diferents

D’aquest total, n’hi ha 426 que estan declarats com a buits propietat de 24 societats diferents. Per això, a banda de les 194 cartes enviades, l’Ajuntament preveu enviar-ne unes 200 més a la resta. Pel que fa als altres pisos fins arribar al miler, la regidora ha dit que n’hi ha uns 304 que consten com a ocupats sense títol legal i 260 més que no se sap en quin punt estan.

L’actuació de l’Ajuntament s’emmarca en el Decret llei 17/2019 d’habitatge que la Generalitat va aprovar a finals del 2019. Lucía Martín ha dit que el decret facilita l’expropiació amb un tràmit molt més àgil. Abans del decret, el consistori ja havia expropiat sis pisos que ara són propietat municipal i té quatre expedients més en tràmit. Les sancions que l’Ajuntament pot posar per tenir pisos buits més de dos anys són d’entre 90.000 i 900.000 € per habitatge.