El Grup Municipal d’ERC ha carregat contra l’oferta del govern municipal de pagar fins a 1.200 € per cada pis turístic que passi a lloguer social. En un debat a la Comissió de Drets Socials, la regidora Eva Baró (ERC) ha dit que el preu “és del tot menys social” i ha acusat l’equip d’Ada Colau de “donar aire a un sector que especula amb l’habitatge”: “Gràcies a vostès els asseguren el negoci!”.

Baró ha acusat també el sector de fer “frau de llei” amb l’oferta de lloguers temporals i ha plantejat per què no s’ha intentat posar a lloguer els 10.000 pisos buits que hi ha a la ciutat, la majoria en mans de petits propietaris. La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha replicat que es busquen pisos “en edificis sencers i en perfecte estat” i que l’oferta no cobreix el benefici que tenien els apartaments turístics, sinó a “donar resposta a un problema en un termini breu”.

Aval de la resta de grups

Excepte Cs, la resta de l’oposició ha aplaudit l’oferta del govern a Apartur, sobretot el PP i BCN Canvi. “Benvingut el govern municipal a veure els pisos turístics com un actor per ajudar”, ha dit Óscar Ramírez. Des de Barcelona pel Canvi, Eva Parera ha dit que el sector aporta riquesa a la ciutat i ha dit que la mesura no substitueix l’objectiu de l’Ajuntament de construir habitatge social.

Neus Munté (JxC) ha demanat que la mesura tingui continuïtat en el temps i que no sigui “una maniobra per trobar culpables”. Des de Cs, Marilén Barceló ha acusat el govern de fracassar en matèria d’habitatge: “Un dia volen regular els lloguers i l’altre ofereixen 1.200 €; a la vida i a la política no és bo ser tan erràtic”.

Polèmica pel Decàleg de Barcelona per l’habitatge

En el debat a la comissió, els grups de Cs, PP i BCN Canvi han aprofitat per criticar el govern pel Decàleg de Barcelona pel dret a l’habitatge. El document s’havia de presentar aquest dimarts amb les entitats que el signen, però finalment s’ha anul·lat l’acte. Els grups han recriminat que les mesures no s’han consensuat. Lucía Martín els ha replicat que es van fer reunions i que no hi van anar.

Precisament, per aquest decàleg, Cs, PP i BCN Canvi han anunciat que es retiren de la comissió d’estudi sobre la regulació dels lloguers.