L’entitat de veïns Observatori dels Barris del Poblenou ha criticat l’acord entre el govern municipal i ERC per al 22@ perquè el considera poc ambiciós. En especial, l’Observatori lamenta que la nova planificació no reserva prou espai per a habitatge públic nou i afirma que l’anunci que ha fet l’alcaldessa, Ada Colau, falseja les dades: “Els 5.000 nous que plantegen venen de consolidar i comptar habitatge ja existent”.

Ho ha dit el portaveu de l’Observatori, Albert València, hores després que l’alcaldessa, el primer tinent d’alcalde i el líder d’ERC, Ernest Maragall, hagin fet públic l’acord. Segons València, a l’entorn del 22@ es podrien aconseguir fins a 7.000 pisos públics més: “S’ha d’aconseguir molt més habitatge públic, i hi ha formes de fer-ho”.

Menys superfície per a oficines

L’entitat també critica que es mantingui la reserva per a oficines. Tot i que segons l’Ajuntament són un milió de metres quadrats destinats a aquest ús, l’Observatori assegura que es tracta de 2,4 milions de metres quadrats, una xifra que considera massa elevada, tenint en compte el context de recessió generada pel coronavirus: “Se seguiran fent oficines, però no tantes com es preveia”.

Per això, València ha defensat que “cal realment una mixtura d’usos” al 22@, amb un 50 % de la superfície destinada a habitatge, i que el 50 % restant (per a usos econòmics) “pugui tenir una part industrial” perquè “la indústria més petita i els tallers es puguin quedar al Poblenou”. L’Observatori dels Barris del Poblenou assegura que la mixtura d’usos de l’acord presentat per l’alcaldessa reserva un 70 % de l’espai per a oficines i un 30 % per a habitatge.