L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que a partir d’aquest dijous, 2 de març, deixarà de regar els parcs i jardins per la situació de sequera a Catalunya. Les restriccions, vinculades a la fase d’excepcionalitat a què ha entrat gran part del territori català, prohibeixen l’ús d’aigua potable per regar zones verdes i, en el cas de Barcelona, aquesta aigua potable suposa més del 80 % de la que es fa servir. Només es mantindrà l’anomenat “reg de supervivència” en arbres i arbustos, prioritzant l’ús d’aigües freàtiques.

Prohibit regar jardins particulars

Més enllà de l’espai públic, també queda prohibit regar els jardins dels domicilis particulars —ja que es reguen amb aigua potable—, si bé els propietaris també podran mantenir el reg de supervivència en arbrat i plantes arbustives. El mateix passarà als horts comunitaris.

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ho ha anunciat l’endemà que es decretés la fase d’excepcionalitat a diversos punts de Catalunya, entre les quals la conca del Ter-Llobregat, que abasteix la ciutat. Segons l’Ajuntament, la mesura permetrà reduir un 50 % el consum d’aigua potable que es fa servir per al reg.

La gespa podria engroguir-se, segons l’Ajuntament

En concret, es deixaran de regar les zones de gespes, prats i plantes anuals. Badia ha reconegut que “és possible que s’engrogueixi la gespa“, però ha reiterat que sí que es mantindrà el reg a la resta d’arbres i arbustos, amb sistemes com per exemple el gota a gota. Pel que fa als projectes que estan en marxa, ha assegurat que tots els espais verds que estan planificats o en obres es tiraran endavant, ja que es faran també amb sistemes de reg de supervivència amb aigua freàtica.

L’Ajuntament, però, ha remarcat que no hi haurà afectació en l’aigua de boca perquè el consum per habitant a la ciutat és menor al topall màxim que s’ha establert. La fase d’excepcionalitat estableix un límit de 230 litres per habitant i dia i, segons l’Ajuntament, a Barcelona se’n gasten 153.

Es manté la neteja de carrers a Barcelona

Les restriccions no es notaran en la neteja de carrers, que passarà a fer-se al 100 % amb aigua freàtica. Tot i això, ha admès que pot haver-hi alguna disfunció en algun punt molt concret pel que fa a la neteja de l’espai públic amb motiu de l’aplicació del decret. En aquest sentit, Badia ha demanat corresponsabilitat a la ciutadania a l’hora de consumir menys aigua i a l’hora de mantenir cura de l’espai públic.

Més restriccions a Barcelona

D’aquesta manera, s’amplien les les restriccions d’aigua a Barcelona, que ja es van implantar al novembre, quan ja es van aplicar mesures per estalviar aigua. Aleshores, la sequera continuada a Catalunya, va obligar activar l’alerta a diversos punts del territori.

Les noves mesures entraran en vigor dijous i afectaran 224 municipis de 15 comarques. En total, 5,9 milions d’habitants. Les que ja estaven en vigor, com les restriccions en fonts ornamentals o per omplir piscines, es mantenen. També es mantindrà suspès el programa Cuida l’Escocell.

Un dipòsit d’aigua a Montjuïc

El regidor Badia ha explicat que l’Ajuntament habilitarà un dipòsit d’aigua a la muntanya de Montjuïc. L’aigua regenerada es bombejarà des de la depuradora del Prat i la portaran fins a aquest punt. Calculen que d’aquí, se’n podran abastir uns 30 camions cisterna diaris.

Eloi Badia ha assenyalat que ara s’activarà tota la contractació d’aquest servei i que primer caldrà fer proves sanitàries per comprovar que l’aigua compleix tots els paràmetres.