emergencia sequera catalunya

Els embassaments de les conques internes de Catalunya que abasteixen Barcelona continuen per sota del 30 % en un mes de febrer que també acaba amb pèrdua de recursos hídrics respecte del volum emmagatzemat a principis de mes. S’arriba a la primavera meteorològica (que començarà aquest 1 de març) amb els embassaments per sota del 28 %.

Per tant, la sequera a Catalunya s’agreuja i la Generalitat ja ha anunciat més restriccions d’aigua.

Hem perdut 9 hm³ aquest mes de febrer

Aquest mes de febrer la pèrdua acumulada és de 9 hm³ respecte del volum emmagatzemat a finals de gener.

Sau ha perdut, només aquest mes, tres punts percentuals en un intent d’evitar buidar massa l’embassament de Susqueda, per tal de millorar la qualitat de l’aigua que es capta per al consum de boca.

La pluja i la neu caiguda els darrers dos dies de febrer no ha afectat les capçaleres dels rius on, només l’episodi de fa una setmana va ser prou generós. De fet, gràcies a aquest episodi (del 23/24 de febrer) s’ha pogut aturar la sagnia d’uns embassaments que perdien aleshores prop de 0.5 hm³ per dia.

Des del 24 de febrer s’ha aconseguit aturar aquesta pèrdua però sense que hi hagi recuperació clara. Dit d’una altra manera, hi entra la mateixa aigua que en surt, aproximadament.

No hi ha pluges a la vista

Tot i que aturar el cop és una primera bona notícia, el cert és que no hi ha cap senyal clar que faci pensar en l’arribada de pluges importants en els propers dies, per la qual cosa és esperable que els embassaments tornin a perdre aigua en les properes jornades.

De fet alguns models estacionals apunten que la primavera d’enguany podria deixar-nos, fins i tot, una mica menys de pluja de la que seria habitual.

Aquest 1 de març arribarà la primavera meteorològica. Un període de tres mesos que serà crucial per a l’evolució d’una sequera que s’allarga gairebé des de fa tres anys. La manca de pluja teòrica de la primavera seria sens dubte un cop dur per a unes reserves hídriques que són a pocs mesos de començar la seva època de més demanda.