Tot i que l’alerta per sequera a la conca Ter-Llobregat no s’activarà oficialment fins a aquest divendres, Barcelona s’avançarà i ja començarà a aplicar les restriccions d’aigua a la ciutat a partir d’aquest dimecres, 23 de novembre. El regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha assegurat que “en aquesta fase d’alerta podem estar tranquils” i que els barcelonins gairebé “no percebran” les mesures antisequera.

La raó és que els darrers anys a la ciutat ja s’ha contingut de forma considerable el consum d’aigua, tot passant dels 170 litres per persona i dia (l’any 2008, en l’últim episodi de sequera greu) als 147 litres per persona i dia actuals. Aquestes dades engloben tots els usos d’aigua de la ciutat, bé siguin domèstics, industrials o dels serveis municipals. Des d’aleshores l’Ajuntament de Barcelona també ha impulsat l’aprofitament d’aigua freàtica, en substitució d’aigua potable.

Quines restriccions hi haurà a Barcelona?

Malgrat el poc impacte que tindrà el decret de sequera a la ciutat, el cert és que Barcelona sí que imposarà algunes restriccions. A peu de carrer, la més visible serà el tancament de les fonts ornamentals que usen aigua potable: representen un 42 % del total de fonts ornamentals. La resta funcionen amb aigua freàtica i, per tant, seguiran brollant amb normalitat. Les fonts públiques per hidratar-se no patiran restriccions.

També hi haurà canvis en el reg de l’arbrat. Tot el que faci servir aigua potable es traslladarà a les nits, entre les 20 i les 8 h de l’endemà, les hores de menys sol. La neteja de carrers amb aigua (el conegut com a aigualeig) no patirà cap restricció perquè la majoria de camions, un 80 %, ja utilitzen aigua freàtica.

Pel que fa als equipaments esportius municipals, en un principi també tenen sistemes d’aprofitament de l’aigua que els permetrà seguir funcionant amb normalitat.

Les finques amb piscina i jardí, sota la lupa

De forma generalitzada, les mesures antisequera no tenen impacte en l’ús domèstic de l’aigua perquè es manté tal com està l’abastiment d’aigua per beure. Ara bé, el regidor Eloi Badia ha avisat que el decret de la Generalitat prohibeix omplir piscines i regar jardins més de dos cops per setmana a les finques particulars, així com tampoc no permet rentar cotxes amb mànega.

En aquest sentit, l’empresa concessionària de l’aigua (Aigües de Barcelona, en el cas de la ciutat), controlarà els consums d’aquestes finques privades i, si detecta que no s’han reduït, avisarà l’Àrea Metropolitana de Barcelona (que és la competent en l’abastiment d’aigua). En el cas que es demostri que una comunitat de veïns s’ha saltat les prohibicions del govern català, se’ls podria imposar una sanció.