restriccions aigua barcelona sequera
Més aigua a la nova contracta de neteja

Arriben les restriccions d’aigua a Barcelona i rodalia. El govern de la Generalitat de Catalunya preveu declarar l’alerta per sequera a la zona de la conca Ter-Llobregat aquest dimarts, 22 de novembre. A continuació et detallem les restriccions d’aigua que es preveuen a la ciutat i municipis de l’entorn. Cal tenir en compte que, ara per ara, està garantit el subministrament d’aigua a les llars i, per tant, no hi haurà restriccions a casa, però sí a l’espai públic, moltes de les quals ja s’estan aplicant des de fa anys.

A continuació et detallem les restriccions d’aigua (mínimes), per ara, a Barcelona en el context actual d’alerta per sequera, en espera de conèixer tots els detalls que doni la Generalitat de Catalunya.

Catalunya declararà l’alerta per sequera a Ter-Llobregat amb restriccions d’aigua a Barcelona
Les limitacions afectaran l’ús agrícola o el reg de parcs i jardins

Restriccions d’aigua a Barcelona i rodalia per la sequera

Les restriccions d’aigua a Barcelona i municipis de l’entorn s’aplicaran amb motiu del context actual de sequera. Aquest dimarts s’anunciaran tots els detalls. De moment, aquells municipis catalans amb els embassaments per sota del 40 % de capacitat tenen les limitacions següents:

  • Aigua limitada per a usos agrícoles industrials i recreatius.
  • Menys aigua per al reg de parcs i jardins.
  • Prohibit omplir fonts ornamentals o llacs artificials.
  • Restringir la neteja de carrers, façanes o vehicles amb mànegues d’aigua.
  • Prohibit omplir piscines.

En qualsevol cas, la Generalitat de Catalunya concretarà totes les restriccions i limitacions d’aigua aquest dimarts. Ara per ara, la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha recordat que la declaració d’alerta implica la reducció de l’ús de l’aigua per a reg agrícola (25 %), per a usos ramaders (10 %), per als industrials (5 %), per a usos recreatius que impliquin reg (30 %) i per a altres usos recreatius (5 %).

Protecció Civil activa l’alerta per fort vent a Catalunya amb l’arribada de la borrasca Denise
S’espera que les ratxes superin els 70 km/h en diverses comarques de Catalunya, també a Barcelona

Barcelona diu que ja aplica limitacions d’aigua

Fonts de l’Ajuntament de Barcelona apunten que, en una situació normal, moltes de les limitacions amb motiu de l’alerta per sequera ja entren dins d’algunes de les dinàmiques d’ús de l’aigua a la ciutat. Per exemple, a Barcelona bona part de l’aigua per regar és freàtica i no pas potable. Des de la sequera dels anys 2007 i 2008, “s’han esforçat les polítiques d’optimització d’estalvi dels consums d’aigua”, segons han confirmat fonts municipals a betevé.

En aquesta línia, l’Ajuntament “ja està complint amb el consum del reg en els espais verds públic de la ciutat establerts en la situació d’alerta per sequera de l’Agència Catalana de l’Aigua”. A això cal sumar que “s’ha implementat una planificació del pla de buidatges de les fonts ornamentals” que, segons fonts municipals, “han suposat un estalvi del 20 % en el consum d’aigua potable” d’aquestes mateixes fonts.