Nir Barkat Israel Barcelona
Foto: ACN

(ACN) El ministre d’Economia d’Israel, Nir Barkat, creu que la relació del seu país amb Barcelona “no només continuarà, sinó que millorarà i s’enfortirà”, malgrat que l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha suspès temporalment les relacions amb Israel. En una visita a la capital catalana durant el Mobile World Congress, el dirigent ha afirmat que el seu país “estima” Barcelona i que els vincles no estan danyats, “al contrari”. Barkat, que no s’ha reunit amb Colau durant el viatge, creu que cal fer “més negoci” amb Catalunya i que la pandèmia és la causa de la baixada en picat de les inversions israelianes al país en els últims anys. En una visita a la comunitat jueva de la ciutat, el membre del govern de Benjamin Netanyahu ha dit que hi ha “molta cooperació” per explorar.

Favorable a una reunió amb Ada Colau

Barkat s’ha mostrat favorable a una reunió amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en un futur, tot i la suspensió de l’agermanament amb Tel-Aviv. En una declaració als mitjans de comunicació, ha explicat que el govern d’Israel té un equip a Catalunya que busca “cooperar” i buscar “oportunitats de negoci a les dues bandes”.

Fonts de l’organització han explicat que han enviat tres cartes a Colau per demanar-li una reunió, però que l’alcaldessa no ha concretat la trobada.

A més, referint-se al gest de suspendre relacions amb Tel-Aviv, han expressat que els “costa d’entendre el moviment antisemita” de Barcelona. La visita de Barkat, representant del Likud, el partit del primer ministre israelià, és la primera d’un membre del govern del país des de la moció del Parlament de Catalunya equiparant les accions d’Israel amb l’apartheid i del decret de Colau sobre l’agermanament amb Tel-Aviv.

Caiguda en picat de les inversions israelianes a Catalunya

Sobre la desinversió israeliana a Catalunya en els últims anys, el ministre ha dir que la pandèmia podria ser-ne una causa, però que en la seva visita a Barcelona ha vist un “creixent nombre d’empreses” del seu país participant als esdeveniments on ha assistit. “La situació no només tornarà on era, sinó que tenim oportunitats per endavant”, ha expressat, afegint que el volum d’inversions “es recuperarà molt ràpidament”.

Des del 2016 fins al 2020, les inversions israelianes a Catalunya es van situar al voltant del 80 % del total a l’Estat espanyol, amb un màxim de 31,7 milions d’euros el 2018. Amb tot, l’any 2021 la xifra va baixar al 28 %, amb inversions per valor de 9.426 milions d’euros, i al 10 % en els nou primers mesos de l’any passat i 2,09 milions d’euros, segons dades del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.

En els dies que ha estat a la capital catalana, Nir Barkat s’ha reunit amb la vicepresidenta primera del Govern espanyol i ministra d’Economia, Nadia Calviño, i ha destacat que els dos estats tenen “molt en comú”. A més, creu que el contacte anirà precedit d’una feina dels dos països per valorar com “millorar les exportacions i importacions”, ja que tots dos “es complementen l’un a l’altre”.

El dirigent ha estat al Mobile World Congress, ha assistit a una recepció d’empreses israelianes a Barcelona, ha fet una xerrada a l‘escola de negocis Esade per parlar d’innovació i ha visitat aquest dimarts al matí la Comunitat Israelita de Barcelona (CIB), que es va establir a la ciutat el 1918.