Barcelona prohibirà a partir de desembre la publicitat al carrer de menjar porqueria adreçat a nens. Per això, l’Ajuntament eliminarà les imatges de begudes i aliments insans de tots els suports que són de titularitat pública (com les marquesines dels busos o les banderoles que pengen dels fanals), tot seguint els criteris marcats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Ho ha anunciat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, després d’haver-se reunit amb el ministre de Consum, Alberto Garzón, qui ha anunciat que Espanya tindrà l’any 2022 una normativa que prohibirà la publicitat dirigida a menors de 16 anys de galetes, dolços, gelats, begudes ensucrades i altres aliments insans per l’OMS. “Hem de protegir els més petits d’hàbits que els perjudiquen la salut al curt termini, però també quan siguin adults”, ha dit Garzón.

L’anunci s’ha fet des del Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, coincidint de ple amb el fet que Barcelona és la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible aquest 2021. Es calcula que actualment a Barcelona l’obesitat infantil afecta un 13 % dels joves de la ciutat.

Menjar més saludable als càterings i les màquines expenedores

A banda de limitar les imatges de menjar porqueria a la publicitat del carrer, el consistori també ha impulsat una instrucció municipal en referència als menjars que compra i ofereix l’Ajuntament. En aquest sentit, tant les màquines expenedores dels equipaments i edificis municipals, així com altres àpats oferts per l’Ajuntament (com els menjadors socials o els àpats a domicili) limitaran l’oferta d’aliments insans i augmentaran la presència d’alternatives sanes.

Els experts alerten del sucre i els ultraprocessats

Des de betevé també hem preguntat als experts sobre el menjar porqueria. El dietista i gerent de Nutrivic, Víctor Picazo, alerta dels riscos per a la salut que té menjar aliments ultraprocessats, amb ingredients afegits expressament perquè ens agradin més, i el creador de SinAzucar.org, Antonio Rodríguez, avisa que no som conscients de la quantitat de sucre que duen aliments aparentment salats.