cotxes contaminació

La contaminació i altres factors ambientals i el risc de patir obesitat infantil estan relacionats, segons un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) amb la Universitat del Sud de Califòrnia. La investigació demostra que aspectes de l’entorn diari com la contaminació atmosfèrica, viure en zones densament poblades i el consum de tabac tenen un paper clau en casos d’obesitat infantil.

“Els nens i nenes que viuen en àrees densament poblades i que van a escoles en zones que disposen de pocs serveis i instal·lacions tenen més risc de patir obesitat”, explica Leda Chatzi, una de les autores de l’estudi i investigadora de la universitat americana. Aquesta relació entre l’obesitat i les característiques de l’entorn construït “van en la línia d’informes anteriors i podria ser explicada per les poques oportunitats que tenen els nens i nenes de caminar i desenvolupar activitat física a l’exterior”, afegeix.

L’estudi s’ha dut a terme a partir del seguiment de 77 dones embarassades i 96 infants i ha usat dades relacionades amb el sobrepès i l’obesitat, com l’IMC o el nivell de greix corporal. També mostres de sang i d’orina tant dels nens i nenes com de les seves mares durant l’embaràs. Les dades recopilades provenen d’infants i adults de sis països europeus diferents: Espanya, França, Grècia, Lituània, Noruega i el Regne Unit.

Possible increment de l’obesitat a causa de la covid-19

L’estudi de l’ISGlobal té especial rellevància aquests dies, després de les repercussions del confinament per la crisi del coronavirus arreu del món. Martine Vrijheid, investigadora de l’institut, destaca que “les taxes d’obesitat infantil estan augmentant a nivells alarmants a tot el món, i pot ser que durant el confinament per la covid-19 s’hagin incrementat encara més”. Si l’obesitat infantil ja és una problemàtica detectada a Catalunya des de fa temps, ara la situació podria ser encara pitjor.

Els resultats de l’estudi, amb dades anteriors a les mesures preses per frenar la pandèmia, mostren similituds amb les xifres mundials: una prevalença de sobrepès i obesitat general del 29 %, amb uns percentatges més alts en les cohorts d’Espanya (43 %) i Grècia (37 %).