Jaume Collboni ha demanat a la Generalitat que “assumeixi la seva responsabilitat estructural” en el finançament del Parc Natural de Collserola. En una carta que signa com a president de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Collboni reclama al conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, que es faci efectiu el compromís assolit en una trobada al gener passat, en què el govern català va assumir el compromís de fer una aportació addicional d’un milió d’euros aquest 2024. També retreu la situació d’infrafinançament del parc perquè l’aportació de la Generalitat és d’un 200.000 euros, el 3 % del pressupost total.

En el text, Collboni detalla que els serveis tècnics del Departament d’Acció Climàtica han informat que aquesta aportació no es farà aquest any perquè està condicionada a l’aprovació d’uns nous pressupostos de la Generalitat, una qüestió que “no se’ns va plantejar en cap moment”.

Lamenta que el parc no pot fer front als nous reptes

El president de l’AMB lamenta que la limitació de recursos ha impedit que en els últims anys el Consorci del Parc no hagi pogut fer front als nous reptes. Collboni insisteix que aquesta dotació extra havia de finançar la prevenció i la gestió dels impactes de la crisi climàtica, com poden ser els fenòmens meteorològics extrems o el risc d’incendis forestals.

Entre les mesures planificades hi havia actuacions per mitigar la sequera i els incendis (amb un pressupost de 400.000 euros), la recuperació d’espais degradats (270.000 euros) o la millora de connectivitat amb un pla de gestió de la conca de la riera de Vallvidrera (328.000 euros).

Collboni valora positivament algunes actuacions de prevenció d’incendis que ja s’han iniciat aquesta primavera gràcies a unes inversions directes que Acció Climàtica va anunciar per al període 2022-25. Ara bé, en la missiva també diu que “tot i ser necessàries”, “tan sols aborden parcialment els reptes que ha de fer front el parc per adaptar-se a les exigències del canvi climàtic”.

Una reunió amb el conseller Mascort

Per tot plegat, l’AMB demana una reunió amb el conseller David Mascort per definir de quina ha de ser la via perquè la Generalitat “assumeixi la seva responsabilitat estructural en el finançament de la gestió del Consorci”.

No és la primera vegada que la presidència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona exigeix més finançament a la Generalitat per al Parc Natural de Collserola. Fa un any, el març l’aleshores presidenta de l’AMB, Ada Colau, també va enviar una carta demanant més inversió al govern català.

Mascort respon a Collboni

El conseller David Mascort ha respost a Collboni que no es podrà invertir el milió d’euros per Collserola previst en els pressupostos de la Generalitat perquè no s’han aprovat. “Que demani explicacions als irresponsables del grup dels comuns que han votat en contra dels pressupostos i impedeixen que no puguem invertir aquest milió d’euros aquí”, s’ha queixat Mascort. Ha acusat també Junts “d’haver-se carregat els comptes de la Generalitat per al 2024.