L’Ajuntament de Barcelona es planteja crear un cementiri d’animals de companyia al cementiri de Collserola. Es tracta d’un projecte que s’inclou en el Pla estratègic de Cementiris de Barcelona 2020-2027. El regidor Eloi Badia ha explicat que, de moment, la proposta està en estudi, però que es tracta d’un “projecte real que ens interessa”. Segons Badia, en un de cada dos habitatges hi ha un animal de companyia i, per això, aquest cementiri pot ser “un servei d’interès i una demanda de futur” a la ciutat.

Amb tot això, Cementiris de Barcelona estudiarà ara la demanda potencial que podria tenir aquesta instal·lació, les dimensions que requeriria i la ubicació concreta. En l’actualitat hi ha entitats privades que s’ocupen de la gestió dels animals de companyia que moren i la voluntat del consistori és oferir un servei públic. Badia ha explicat que hi ha experiències en marxa en altres municipis de l’estat, algunes des de l’àmbit públic, i que s’aniran a conèixer per valorar com podria ser aquest servei a Barcelona.

Cinquè forn crematori a Montjuïc

Entre les inversions que preveu el Pla estratègic de Cementiris de Barcelona hi ha la instal·lació d’un cinquè forn crematori a Montjuïc. Des del 2016, les incineracions superen les inhumacions, tot i que segons Eloi Badia s’han estabilitzat per igual amb un lleuger avantatge per a les incineracions. El 2020, per exemple, hi van haver 8.728 cremacions i 8.463 inhumacions. El cinquè forn vol assegurar que en moments d’alta demanda es pugui donar resposta a “una tendència creixent”.

Sense notícies de la funerària pública

En la presentació del Pla estratègic de Cementiris de Barcelona, Eloi Badia ha explicat que no hi ha hagut avenços en la creació d’una funerària pública a la ciutat. El projecte es va debatre àmpliament en el mandat anterior, però es va frustrar amb el vot en contra del PSC. L’acord de govern de comuns i socialistes per a aquest mandat recull la voluntat de “finalitzar els estudis” per crear una funerària pública i buscar el consens perquè sigui una realitat, però segons Badia, del tema no se n’està parlant. “No hi ha novetats”, ha admès.