L’alcaldessa, Ada Colau, ha enviat al Govern central una proposta d’articulat de la futura llei estatal d’habitatge perquè reguli el preu del lloguer i garanteixi un mínim d’un 15 % de pisos socials en un màxim de 20 anys. Colau incrementa la pressió a l’executiu per blindar algunes de les propostes clau dels comuns, en un moment de tensió interna de la coalició entre Unides Podem i el PSOE, justament per propostes com la regulació dels lloguers.

En el document, que s’ha fet arribar al ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, es reclama incrementar la despesa pública al 1,5 % del PIB per aconseguir ampliar el parc assequible d’habitatges.

Regulació del preu del lloguer

La proposta per regular els preus dels lloguers va en la línia de la legislació catalana, i reclama que els preus no podran superar els del contracte anterior ni el preu marcat per l’índex de preu de referència. I apunta que es pugui incrementar fins a un 10 % en funció de les característiques del concret habitatge llogat.

A més a més del preu, es demana que la norma incorpori la modificació de lleis vigents com la Llei d’arrendaments urbans, per crear mecanismes que ampliïn l’estabilitat de les persones que lloguin un habitatge, així com sistematitzar el control sobre els contractes d’arrendament. Es preveu incorporar una sèrie de condicions restrictives per garantir almenys una primera renovació del contracte passant de cinc i set anys a 10 i 14 anys de durada dels contractes de lloguer

Mediació forçada en els desnonaments

L’Ajuntament reclama atendre l’emergència d’habitatge amb l’obligació a mitjançar abans d’iniciar qualsevol desnonament a persones vulnerables. Es proposa també prohibir els desnonaments amb data oberta, i que els grans tenidors, entitats financeres i fons d’inversió tinguin l’obligació d’oferir lloguers assequibles en cas d’impagament.

Fiscalitat que incentivi el lloguer

Colau reclama al govern de Pedro Sánchez una nova fiscalitat que “elimini privilegis”, “dumpings” i que faci aflorar habitatge privat a lloguer assequible”. En aquest sentit, l’executiu municipal creu que la norma ha d’evitar desequlibris territorials.

Es proposa mantenir les bonificacions actuals de l’impost de societats que tenen societats de gestió immobiliària com les entitats de lloguer d’habitatges (EDAV), les SOCIMI i les institucions d’inversió col·lectiva (IIC), només quan destinin almenys la meitat dels seus actius al lloguer d’habitatges, amb diferents proporcions de lloguer protegit o per sota dels índexs de preus de manera obligatòria. Amb aquestes mesures, es pretén fer aflorar habitatge protegit i assequible a partir dels actius acumulats per societats d’aquest tipus, que s’estima que podria arribar a 100.000 lloguers protegits i a 100.000 més a preus per sota dels índexs de referència.

Pel que fa a particulars, propietaris de més de tres milions d’habitatges a tot l’estat, el model fiscal actual estableix una reducció del 60 % dels ingressos per lloguer a l’hora de tributar l’IRPF, sigui quin sigui el nombre d’habitatges llogats, el preu i la durada dels contractes.