L’anomenada “taxa Amazon” de l’Ajuntament de Barcelona continua acumulant recursos en contra. Es tracta d’un tribut que grava les grans distribuïdores de comerç electrònic que reparteixen a domicili per l’ús que fan de la via pública. Ara és l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) qui ha interposat un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia. Considera que genera “una discriminació entre competidors que no està degudament justificada”.

“No té sentit que només s’apliqui al comerç en línia”

L’ACCO estima que la taxa impedeix la competència perquè només l’han de pagar els operadors postals i, en canvi, n’estan exempts la resta d’empreses transportistes o els comerços que disposen de vehicles de repartiment.

També assenyala que només grava les entregues de comerç electrònic, però no les del comerç físic o altres canals a distància, com la venda telefònica o per correu, que també tenen els mateixos efectes negatius: “No té sentit que només s’apliqui al comerç en línia“.

Per últim, competència també critica que l’ordenança vol compensar un “presumpte desequilibri tributari” entre comerciants però “és inadequada per aconseguir-ho”, perquè els operadors postals poden repercutir la taxa als clients, entre els quals també hi ha petits comerços que tenen un canal de venda en línia per ser més competitius.

Un tribut pioner i polèmic

L’organisme que vetlla per la competència en l’àmbit espanyol, la Comissió Nacional de Mercats i la Competència, també va recórrer contra aquesta taxa perquè també considera que obstaculitza la competència i distorsiona el mercat.

D’altra banda, la patronal dels operadors de logística UNO també va presentar un recurs contenciós administratiu al TSJC que està estudiant l’assumpte, tot i que va rebutjar suspendre cautelarment aquest impost.

Un impost fet a mida per Amazon

Aquesta taxa va entrar en vigor a principis de març i és un impost pioner perquè fins ara no s’ha aplicat a cap altra ciutat d’Espanya i Europa. La mesura està pensada per a les empreses que envien comandes a domicili que superen 1 M € de facturació anual, com Amazon.

No obstant això, el gegant del comerç electrònic ha aconseguit esquivar la taxa. Una sentència de l’Audiència Nacional va declarar fa un parell de mesos que la companyia no és un operador postal, el principal requisit per cobrar aquest tribut. En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona explica que s’avaluaran “les alternatives tècniques, polítiques i jurídiques possibles per incloure aquells operadors de comerç electrònic amb major impacte a la ciutat”.