El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitivament la taxa per gravar les grans empreses de comerç electrònic, per això aquest tribut es coneix popularment com a taxa Amazon. En concret, el gravamen s’adreça a les empreses que envien comandes a domicili dels compradors que superen 1 M € de facturació anual. La taxa Amazon ha rebut el suport del govern municipal (BComú i PSC), d’ERC, de Junts i de Cs, mentre que el PP, Valents i la regidora no adscrita hi han votat en contra.

Tal com ha explicat la regidora d’Hisenda, Montserrat Ballarín, la taxa es començarà a aplicar ja aquest mes de març del 2023 només als enviaments a casa dels compradors. És a dir, que no afectarà la distribució de mercaderies entre negocis, ni tampoc les comandes en línia fetes per particulars que es vagin a buscar a punts fixos de recollida. De fet, l’Ajuntament ja ha anunciat la intenció d’impulsar aquest tipus de recollida, per davant dels enviaments a casa.

El govern municipal calcula que la taxa l’hauran de pagar unes 25 empreses que fan enviament de comandes de comerç electrònic, com per exemple Amazon, i que cada any suposaran un ingrés extra d’uns 2,6 M € per a les arques del consistori:

Aquelles empreses que feien ocupació de l’espai públic i que fins ara no pagaven res, ara aportaran 2,6 M € al pressupost municipal. Avui és un dia important per a Barcelona”
Montserrat Ballarín, regidora d’Hisenda