El gegant del comerç electrònic Amazon podrà esquivar la taxa que l’Ajuntament de Barcelona va crear per gravar les grans empreses que reparteixen a domicili. Un tribut pensat especialment per a Amazon. Una sentència de l’Audiència Nacional ha declarat que la companyia no és un operador postal, requisit del consistori per cobrar aquest tribut. El govern de Jaume Collboni presentarà un recurs en contra per defensar la taxa.

L’anomenada taxa Amazon es va aprovar el març d’aquest any i grava l’ús de l’espai públic que fan els grans operadors postals que reparteixen a domicili productes comprats a internet. La mesura afecta només les empreses que facturin més d’un milió d’euros a la ciutat i que portin els paquets al domicili del comprador. Segons l’Ajuntament, hi ha 26 grans empreses que superen aquest volum, entre les quals Amazon.

“És una bona ordenança”

ERC ha fet pública la situació a la Comissió d’Economia d’aquest dimecres, en què ha demanat al govern municipal defensar una taxa que el grup va impulsar en el mandat anterior. “Tenim la taxa Amazon que grava a tothom excepte a Amazon”, ha ironitzat el regidor Jordi Castellana (ERC), que considera que la taxa és “justícia tributària” a favor del petit comerç i perquè “les furgonetes de repartiment congestionen la ciutat”.

El tinent d’alcaldia d’Economia i Hisenda, Jordi Valls, qualifica de “discutible” la sentència de l’Audiència Nacional que eximeix Amazon de ser un operador postal i per això justifica el recurs. “Vam estructurar una bona ordenança”, assegura Valls que, tot i això, reconeix “l’extraordinària dificultat” de gravar activitats de “la nova economia”. L’Ajuntament té previst recaptar el 2024 uns 2 M € en concepte d’aquesta taxa.