pressupost municipal 2024

(ACN/Redacció) Jaume Collboni encapçalarà una delegació de l’Ajuntament de Barcelona que participarà en la cimera mundial del clima COP 28, que té lloc a la ciutat de Dubai, als Emirats Àrabs Units, fins al 12 de desembre. L’alcalde hi anirà acompanyat per la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, i pel comissionat de Relacions Internacionals, Pau Solanilla. A la COP28 prop de 200 països han d’actualitzar els compromisos per fer front a l’emergència climàtica i s’hi presentarà el primer balanç mundial per avaluar el compliment dels objectius marcats per l’Acord de París fa vuit anys. Collboni serà l’únic representat municipal espanyol a la cita específica de governs locals.

El consistori indica que la voluntat de Barcelona és “tirar endavant polítiques que garanteixin una transició justa en la lluita contra el canvi climàtic” en els fòrums en què participa en la COP28. Aquesta transició busca “tenir principalment en compte les famílies més vulnerables” i situar Barcelona al capdavant de les ciutats amb un paper “actiu” en el disseny de polítiques europees en aquest àmbit per lluitar també contra el negacionisme del canvi climàtic.

Collboni, l’únic representant municipal espanyol a la cimera

Collboni arribarà a Dubai divendres i serà l’únic representant municipal espanyol present a la primera cimera que convoca específicament els governs locals que se celebra en el marc d’una COP. Es tracta de la Local Climate Action Summit, que organitza la Bloomberg Foundation.

Aquesta trobada reunirà governs locals i regionals per abordar la mobilització tant de la inversió pública com de la privada per reforçar el seu finançament, la integració de les contribucions de les ciutats als objectius climàtics nacionals i mundials fins al 2030, l’acceleració de la transició energètica local i, finalment, estratègies per fer front als riscos climàtics immediats i als futurs que enfronten les ciutats.

Més de 2.500 governs municipals compromesos amb el clima

Divendres al migdia l’alcalde també participarà en el panel Designing Healthy and Resilient Cities, en què es presentarà l’estudi Lancet countdown 2023, sobre els impactes del clima en la salut urbana. L’endemà, dissabte, 2 de desembre, l’alcalde participarà en la taula “Transició energètica justa i sostenible per a les persones i el planeta”. La taula l’organitza, dins la COP28, la Local Governments for Sustainability, xarxa global de més de 2.500 governs locals i regionals compromesos amb el desenvolupament urbà sostenible.

Finalment el consistori barceloní indica que la delegació de la ciutat mantindrà una agenda internacional “intensa” que inclou una reunió amb l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo. També es preveuen trobades amb els alcaldes de Copenhaguen, Casablanca i Atenes i amb la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera.