Quan falten menys de 100 dies per al 9-N, Artur Mas ha insistit que Catalunya està preparada per a la consulta i que s'han fet tots els deures. Després de la negativa del Congrés de cedir la competència per convocar-la, el president ha afirmat que es preguntarà als ciutadans a través del marc legal català, la llei de consultes. ARTUR MAS, president de la Generalitat "Quan sentim alguns discursos a Madrid, que diuen llei i diàleg, hi estem d'acord però en falta un de molt important, democràcia. Per tant: democràcia, legalitat i diàleg i sota aquestes tres premises les coses es poden fer". Ningú no sap, segons Artur Mas, com pot afectar la confessió de Pujol en el procés sobiranista, però reconeix que no està exempt de reptes. ARTUR MAS, president de la Generalitat "Tindrem muntanyes de proves al davant per superar. O tenim fortalesa psicològica com a país i com a poble o acabarem abaixant el cap". En un discurs en què també ha fet balanç del que va de legislatura, Mas ha reivindicat el paper de Catalunya com a motor de la recuperació econòmica de l'estat. El president ha afirmat que el govern fa de tot i més per evitar noves retallades. ARTUR MAS, president de la Generalitat "La recuperació econòmica s'està fent des de Catalunya. Què vol dir això? Que no podem fer més, això és el que diem a Madrid, hem fet més que ningú però no podem fer més des del punt de vista de les noves retallades i que té aquesta base: hem fet més que ningú". El president ha vaticinat que aquesta tardor caldrà "prendre grans decisions", però no ha avançat quines. Abans de moure fitxa, Mas considera que caldrà veure quin és el curs dels esdeveniments. -- ORIOL AMORÓS, diputat d'ERC: "Ara és el moment de la unitat de tots els demòcrates perquè el 9 de novembre votem amb el suport de la gent, és el moment de la mobilització". ESTHER NIUBÓ, portaveu Grup Parlamentari del PSC "Una part important del païs viu problemes derivats de la crisi i enlloc de respostes el que han vist és massa triomfalisme i poca autocrítica." ENRIC MILLO, portaveu del Grup Parlamentari del PPC "Per tant, és un president que una de dues: menteix deliberadament o està absolutament allunyat de la realitat i viu un món paral·lel que res no té a veure amb el que passa avui a Catalunya". DOLORS CAMATS, portaveu del Grup Parlamentari d'ICV-EUiA "L'atur, la precarietat, les noves retallades i la corrupció fan que aquest sigui un govern que ha fracassat en el seu projecte de la crisi i que, a més, és més dèbil". CARINA MEJÍAS, portaveu del Grup Parlamentari de Ciutadans "Des de Ciutadans, ens ha sorprès una mica aquesta actitud tan trimofalista que té el president de la Generalitat".

Mas: “La recuperació econòmica té accent català

En el discurs de balanç després del consell executiu, Artur Mas ha reivindicat l’impuls decisiu de Catalunya a la recuperació econòmica de tot l’estat i ha recordat que el territori lidera la creació d’ocupació, les exportacions i el turisme estranger. Mas ha remarcat que les xifres de recuperació demostren que s’està “començant a fer un tomb”, un gir que segons el cap de l’executiu s’ha obtingut gràcies a l’esforç de “la societat catalana”.

Tot i això, el president ha advertit el govern central que ja no pot fer més retallades sense afectar els serveis socials bàsics. Mas ha afirmat que “estem defensant amb ungles i dents, i en condicions molt precàries” el model sanitari, i ha dit que el pressupost en salut no havia estat mai tan alt proporcionalment.

“Estem a punt i preparats per completar aquesta fase en la qual estem que culmina el 9N”

Pel que fa al procés català, Artur Mas ha afirmat que el govern ha fet tots els deures i ha seguit els procediments convenients per convocar la consulta. En aquest sentit, el president ha afirmat que es regeix per tres paràmetres: democràcia, legalitat i diàleg amb el Govern espanyol. I ha insistit que el govern té la determinació de convocar la ciutadania a les urnes el 9 de novembre. Per això, Mas ha demanat a Rajoy que permeti que sigui legal i no impugni la llei de consultes.

Quant al cas Pujol, Mas ha afirmat que en moments delicats com aquest, cal “fortalesa psicològica” per superar totes les proves que vinguin.

L’oposició respon a Mas

La majoria dels grups de l’oposició han aprofitat aquest dimarts per pronunciar-se sobre les valoracions d’Artur Mas. El PSC i Ciutadans han criticat el “triomfalisme” mostrat pel president de la Generalitat. El PP ha asseverat que Mas viu “allunyat de la realitat” i ICV-EUiA ha titllat de “dèbil” el seu projecte de govern. D’altra banda, ERC ha demanat “unitat” per la consulta del 9 de novembre.