La normativa és clara: els bars no poden tenir res enganxat a la façana. Però aquesta continua sent una imatge habitual a molts locals de Barcelona. Bótes al costat de la porta que funcionen com a taules improvisades. Segons l'Ajuntament, és una de les infraccions més habituals amb què es troben els inspectors municipals. Una altra és posar més d'una pissarra al mig del carrer per anunciar, per exemple, el menú o tenir publicitat a les cadires. A Barcelona hi ha 4.500 terrasses, i més de la meitat acumula un o més incompliments de la normativa. És un 15% més que en l'última tongada d'inspeccions que es van fer, el mes de gener. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "Això es produeix sobretot perquè és estiu i la gent es pensa que pot treure més d'una cadira fora..." Ara bé, més enllà de les petites infraccions, hi ha 268 terrasses que, directament, funcionen sense llicència. De moment, Ciutat Vella, ja n'ha tancat 14, tot i que NO ha transcendit on són. La resta desapareixeran si no és que els propietaris paguen els impostos que toca. L'Ajuntament vol que el sector estigui en ordre a partir de la tardor. Els que no compleixin la normativa s'enfrontaran a una multa. Hi ha una trentena de places i avingudes, però, que tindran una ordenança diferent pel que fa a les terrasses. És el cas de la rambla de Catalunya. Aquí, les negociacions entre l'Ajuntament i els empresaris estan força avançades i s'espera que en els propers mesos es pugui arribar a un acord. Sobretot, per unificar l'aspecte de les terrasses. Una idea, però, que no acaba de convèncer el Gremi de Restauració. PERE CHIAS, president del Gremi de Restauració de Barcelona "Som massa uniformes". El gremi ha encarregat un informe per analitzar com són les terrasses d'altres ciutats europees, com ara Berlín o Roma i així agafar idees per millorar.

El tercer tinent d’alcalde, Antoni Vives, ha explicat que aquesta és una de les prioritats de l’Ajuntament, i ha anunciat que les 268 terrasses que no tenen llicència s’aniran retirant al llarg d’aquest estiu. Tot i això, Vives no ha descartat que alguns restauradors puguin legalitzar la situació. Els districtes de Sant Martí, Nou Barris i l’Eixample són els que apleguen més terrasses sense llicència, un total de 165. A Ciutat Vella només se n’han detectat 18, a Sant Andreu 33 i a Sarrià-Sant Gervasi, 24.

A més, durant aquest 2014 el consistori ha denegat 900 peticions per instal·lar terrasses, perquè no s’adaptaven a la nova llei.

El president del Gremi de Restauració de Barcelona, Pere Chias, s’ha mostrat disconforme amb la normativa, que ha titllat de massa uniforme i ha demanat que deixi més espai a la creativitat. A més, ha explicat que el gremi ha encarregat un informe per analitzar la situació de les terrasses en ciutats europees com Berlin, Roma o París.

Més incompliment durant l’estiu

El balanç de la segona campanya informativa de la nova ordenança, que es va fer del 20 de maig al 30 de juny, indica que a la ciutat hi ha encara un 55% de terrasses que no compleixen la norma. Una xifra que ha augmentat respecte a la del mes de maig, quan era del 40%.

Els incompliments més greus que s’han detectat són els de terrasses que augmenten el nombre de taules permeses, quasi fins a triplicar-les. Ara bé, la majoria que se salten la normativa inclouen publicitat a les cadires (929), elements adossats a les façanes (757) o que tenen elements fixos, no retirables (1040).

Des que es va posar en marxa la nova ordenança de terrasses el consistori ha dut a terme dues campanyes per informar els restauradors. S’han visitat 4.768 vetlladors, la majoria a l’Eixample (1.626) i Sant Martí (711).

Multes, a partir de setembre

Després de les festes de la Mercè i durant l’octubre el gremi posarà en marxa una tercera campanya informativa a les terrasses. Aquestes visites visites es faran en paral·lel amb les inspeccions dels districtes, que poden acabar amb sancions per als locals que no segueixin la norma.

A més, es posarà en marxa una oficina i un telèfon d’atenció a tots els restauradors de la ciutat per resoldre els dubtes que puguin sorgir sobre la nova llei, aprovada al desembre de 2013 amb els vots de CiU i el PP amb l’objectiu d’unificar el criteri en l’ordenació de les terrasses a Barcelona.