Demanen la paraula per poder intervenir en una sessió de debat com si es tractés del mateix Parlament Europeu. Són joves provinents de 36 països, que debaten sobre temes de política internacional. ALBERT RIVERO, president del Jove Parlament Europeu "Ells experimenten en primera persona el que és la política europea i el que sobretot és l'intercanvi entre cultures, entre idees, tot en anglès o en francès i veure's forçats a posicionar-se sobre temes que normalment no es pregunten al seu dia a dia." El congrés té l'objectiu d'apropar les institucions europees als joves i que coneguin el seu funcionament, aconseguint que es posin dins la pell de polítics europeus. Les jornades de treball han servit també perquè puguin conèixer nois i noies d'altres països. "Els estereotips que es trenques és bestial, perquè per exemple la gent nòrdica penses que són gent molt freda i al final són els més animats. És a nivell social el que més m'ha impressionat." "La cantidad de gente que conoces, gente de todos los países europeos así como países que están fuera de Europa, son gente muy interesante, muy culta y la verdad que te aporta una visión gobal que no tendría sinó hubiera formado parte del parlamento Europeo." "El Parlament Europeu de Joves m'ha ofert un creixement personal brutal, per dir-ho en paraules planeres i, a més a més, m'ha ajudat a conèixer moltíssima gent, m'ha ajudat a aprendre a parlar, a aprendre a debatre i això es una cosa que és molt difícil aconseguir." Durant 10 dies els joves han tingut l'oportunitat d'intercanviar idees i opinions en diferents comitès temàtics, sobre temes d'actualitat, com els moviments independentistes a Escòcia i Catalunya, la gestió de la immigració o sobre educació financera. "Després de nou dies de feina, les propostes que s'han aprovat durant aquestes jornades, als diferent comitès es traslladaran a Brussel·les, al Parlament Europeu." La jornada celebrada a Barcelona ha estat la més participativa de les tres sessions celebrades enguany. El congrés ha reunit uns 300 joves de tota la Unió Europea.

L’objectiu del congrés és apropar les institucions europees als joves perquè en coneguin el funcionament i tinguin una visió més propera dels polítics europeus. Les jornades, a més, serveixen per conèixer joves d’altres països.

Durant els 10 dies que dura l’experiència, els participants intercanvien idees i arguments sobre diferents temàtiques. Una vegada finalitzades les jornades, les propostes aprovades durant aquests dies als diferent comitès es traslladaran a Brussel·les, al Parlament Europeu.