Jordi Pujol no tornarà a participar en les reunions de Convergència Democràtica ni tampoc en les de Convergència i Unió. Renuncia així als càrrecs honorífics que tenia a les formacions. També deixa l'oficina i els 86.000 euros que rebia anualment com a expresident. Ja no farà servir el tractament de "Molt honorable" i retornarà la medalla d'or que la Generalitat li va atorgar l'any 2007. L'anunci de totes aquestes renúncies l'ha fet el president actual, Artur Mas, amb qui Pujol ahir va acabar de pactar la sortida per plegar de tot. Mas ha subratllat que és la pitjor situació amb la qual s'ha hagut d'enfrontar. ARTUR MAS, president de la Generalitat "Sento molta pena i també compassió. No sento ràbia. Puc entendre que hi hagi altra gent que té altres sentiments, però els meus no són aquests." Un dia abans de la reunió amb Rajoy, Mas ha deixat clar que la confessió de Pujol no afecta el procés sobiranista. ARTUR MAS, president de la Generalitat "Com que el país està per sobre de qualsevol persona per important o rellevant que sigui, i així ha de ser, i es demostra un cop més, el país va endavant. Perquè el país de fortaleses en té moltes, d'actius en té molts, i el full de ruta està definit i, a més a més, està consensuat amb molta gent." Tots els partits excepte CiU subscriuran una petició perquè Jordi Pujol comparegui al Parlament. La junta de portaveus ho debatrà dijous. Previsiblement tirarà endavant i reclamaran a Pujol que expliqui a la cambra catalana la seva autoinculpació per un presumpte delicte de frau fiscal.

El president, Artur Mas, ha explicat que es tracta de decisions que ha pres conjuntament amb l’expresident Jordi Pujol, amb qui es va reunir dilluns a la nit i també divendres al matí, poc abans de reconèixer que havia tingut diners no declarats a Suïssa.

Concretament, Pujol ha renunciat a la presidència de fundador de Convergència Democràtica de Catalunya i al títol honorífic de president fundador del partit; a més, també deixarà de cobrar la retribució com a expresident i no utilitzarà l’oficina d’expresident, situada al passeig de Gràcia.

Durant la intervenció Mas ha afirmat que Pujol és el seu “pare polític” i que, per tant, sent un dolor “molt gran, immens” així com “molta pena i compassió”. El president ha volgut recordar que Pujol ha treballat tota la seva vida pel país i que, “en algun moment, quan hagi passat aquesta tempesta” es podran veure les “taques i debilitats i també els seus grans actius i aportacions al país”.