Xavier Trias haurà d'afrontar l'últim any de mandat amb les pitjors notes sobre la taula. (POSTPO) Per primera vegada, l'alcalde suspèn en la valoració de líders municipals. Obté un 4,9, la nota més baixa del mandat i de quan era a l'oposició. Empata amb Jordi Portabella, que millora la nota tot i que encara per sota del 5. Ricard Gomà, d'Iniciativa, baixa una dècima i irromp el socialista Jaume Collboni, que treu un 4,2 en el seu primer baròmetre. Alberto Fernández, del PP, es manté amb una nota per sota del 3. El desgast del govern es nota també en la valoració de la gestió. Els que la veuen bona o molt bona són majoria, tot i que baixen sis punts. Els que la consideren normal es mantenen a la baixa, i els que la troben dolenta o molt dolenta pugen 5 punts i trenquen la tendència a la baixa de les últimes enquestes. Tot plegat fa baixar CiU en intenció de vot, que es queda amb un 11,1%, la dada més baixa de tot el mandat. Empata amb Esquerra, que consolida la pujada dels últims baròmetres. Iniciativa es manté com a tercera força tot i que matisa pujades anteriors. El PSC cau encara més avall i obté un 2,6% en intenció de vot. El PP, tradicionalment amb vot ocult, baixa a l'1,2%. De fet, per sobre dels populars quedarien Podem, Ciutadans i la CUP. Al baròmetre, hi irromp també Guanyem Barcelona, que just es va presentar quan es feia l'enquesta. El govern municipal veu en aquestes dades la necessitat de fer autocrítica. Malgrat això, admeten que no veuen rival en l'alcalde. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "Alguna cosa potser nosaltres hem de millorar, sens dubte, però també és veritat que no existeix una alternativa clara perquè ni en intenció de vot, ni pel que fa a un millor resultat o millor candidat el trobem en les altres opcions polítiques." Aquest és l'últim baròmetre que recull la intenció de vot i la valoració de líders abans de les eleccions municipals. Uns comicis que marcaran el proper curs polític. La incògnita és saber si la foto final d'aleshores tindrà res a veure amb les dades fetes públiques avui. Us ho ha explicat des de l'Ajuntament, Marc Garcia. GABRIEL COLOMÉ, president del Grup Municipal del PSC "Té un 4,9 de valoració i considerem que està exactament on correspon que estigui a 9 mesos de les eleccions municipals." JOAQUIM MESTRE, regidor d'ICV-EUiA "Nosaltres llegim en el baròmetre el declivi del govern de CiU i de l'alcalde Trias. Aquest declivi té a veure amb moltes coses, amb la situació política general, però també en allò que ha fet i en allò que no ha fet el govern de CiU." JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Els garantim que continuarem treballant amb honestedat i humiltat per consolidar aquests resultats o fins i tot millorar-los."

En l’últim Baròmetre semestral amb dades d’intenció de vot i valoració de líders municipals, Xavier Trias ha obtingut la pitjor nota de tota la sèrie. El 4,9 que li atorguen els ciutadans és la nota més baixa des que és alcalde i, fins i tot, de quan estava a l’oposició. Trias sempre ha superat el 5. El líder d’ERC a l’Ajuntament, Jordi Portabella, empata amb Trias amb un 4,9 i millora respecte a l’últim Baròmetre. Ricard Gomà, d’ICV-EUiA, baixa una dècima i obté un 4,4. En la primera enquesta, el nou líder del PSC, Jaume Collboni, hi irromp amb un 4,2. El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, baixa una dècima en la pitjor nota de tots els líders, un 2,8.

Pel que fa a la intenció de vot en els comicis municipals, CiU i ERC empatarien en les pròximes eleccions a l’Ajuntament amb un 11,1% dels vots. En tercer lloc es manté ICV-EUIA, amb un 5,5% d’intenció directa de vot, inferior a les últimes enquestes. Pel que fa al PSC, baixa encara més respecte a baròmetres anteriors i es queda amb un 2,6%, que significa una baixada de 8,9 punts respecte a 2011. Ciutadans puja un 0,5% i obté un 1,5% i el PP, tradicionalment amb vot ocult, es queda amb un 1,2% d’intenció de vot. D’altra banda, Podemos, amb un 2,2% d’intenció de vot, la CUP, amb un 1,4%, i Guanyem Barcelona, amb un 0,6%, apareixen també en el panorama municipal.

El Baròmetre semestral també pregunta als enquestats la valoració de la gestió municipal. Per primer cop des de l’inici del mandat, l’executiu obté la puntuació més baixa i només el 39,3% considera que la gestió és bona o molt bona. El 24% considera que ha estat normal i el 29% considera que ha estat dolenta o molt dolenta, cinc punts més que en l’enquesta del desembre passat.

Les reaccions dels grups municipals

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament, Joaquim Forn (CiU), ha reconegut que “alguna cosa s’ha de millorar”, tot i que afirma que “no existeix una alternativa clara” en els altres partits. El president del Grup Municipal del PSC, Gabriel Colomé, ha considerat que aquesta enquesta “ha passat a la història” per ser la primera després del cas Pujol, i que el suspens de Trias el situa “exactament on correspon”. A més, Colomé ha destacat que el baròmetre es va fer abans que es coneguessin els noms dels nous líders socialistes, tant en l’àmbit català com barceloní. D’altra banda, Joaquim Mestre (ICV-EUiA) ha asseverat que l’enquesta mostra “el declivi de Trias i de CiU”, i ha remarcat la importància que té per al seu grup “que les forces d’esquerra siguin capaces de confluir“, en referència a la seva possible entrada a la candidatura Guanyem. El president del Grup municipal d’Unitat per Barcelona, Jordi Portabella, ha afirmat que el baròmetre mostra “la trajectòria encertada” del seu grup, i ha remarcat la importància que tindrà la consulta del 9 de novembre en les eleccions municipals de 2015. D’altra banda, el grup municipal del PP ha emès un comunicat en quèmanté que l’enquesta distorsiona la intenció de vot dels barcelonins, i ha “recomanat” que l’Ajuntament “s’estalviï els 9.000 euros que costa el Baròmetre i els reverteixi en la ciutadania”.

L’atur, la principal preocupació dels barcelonins

La manca de feina és el principal problema per al 25,8% dels ciutadans, tot i que aquest percentatge baixa respecte al 31% que marcava el Baròmetre de desembre. Els problemes econòmics, amb un 7,8%, segueixen la llista de problemes de la ciutat i, en tercer lloc, preocupa la inseguretat, amb un 7,1%. Aquesta és, però, la xifra més baixa de tota la sèrie des de 2007. D’altra banda, augmenten fins a nivells rècord els qui assenyalen el turisme com a problema principal, el 4% dels enquestats, i s’iguala així als qui apunten el problema de la neteja a la ciutat.