Res no s'ha mogut d'on era pel que fa a la consulta. Tot i el clima de diàleg obert que Artur Mas ha insistit a remarcar, Mariano Rajoy li ha reiterat un cop més que la consulta no es pot fer perquè és il·legal. El president espanyol també ha advertit Mas que la inestabilitat política pot posar en risc la recuperació econòmica. El president català li ha respost que la seva intenció continua sent tirar endavant amb el referèndum del 9 de novembre, a l'empar de la llei catalana. ARTUR MAS, president de la Generalitat "Estem decidits a tirar endavant la consulta. Tenim la base i la majoria social i tenim la base i la majoria política. // Ara què falta, doncs ens falta que hi hagi aquest acord amb l'Estat per poder-ho fer de manera absolutament legal. Si no hi ha acord també ho farem de manera de legal. // El que no hi ha és cap oferta de l'Estat, cap iniciativa pròpia per resoldre el conflicte polític que hi ha entre Catalunya i la resta de l'Estat. D'això se'n parla molt, jo avui no sabia si em trobaria alguna proposta o no, i no n'hi ha cap. " Tot i que Rajoy no li ha explicitat, Mas intueix que el Govern espanyol impugnarà la consulta al Tribunal Constitucional. Sobre què passarà en aquell moment, silenci absolut. "No hi ha un pla B, un pla C, un pla D... No hi és tot això. Hi ha un pla que és votar, a les urnes en democràcia. I aquest pla té fases. I una fase principalíssima és el 9 de novembre" Però durant la reunió també s'han tractat altres temes que no són la consulta. Artur Mas ha lliurat al president espanyol un dossier amb 23 propostes que es podrien resoldre fàcilment, per exemple, en matèria d'infraestructures. "Per exemple, la llançadora entre Sants i la Terminal 1 de l'aeroport. Això és fonamental i això es pot fer sense posar ni un sol euro públic, amb concessió privada, perquè es rendible..." Precisament, pel que fa al finançament sí que sembla que s'ha produït algun moviment. Mariano Rajoy li ha avançat que l'executiu espanyol té previst perdonar a les comunitats part dels interessos del fons de liquiditat autonòmic. La compareixença de Mas des de la seu de la Generalitat a Madrid s'ha vist interrompuda durant uns instants per uns crits espanyolistes que arribaven de l'exterior.

Artur Mas: “No hi ha un pla B”

En una roda de premsa a la Delegació del Govern de la Generalitat a Madrid, el cap de l’executiu català ha afirmat que la consulta té una base democràtica, així com una majoria social i política per fer-la, que s’ha expressat al carrer i a les urnes. En aquest sentit, Mas ha afirmat que la consulta es farà “d’acord amb els marcs legals que hi pugui haver en un futur”, tot i que no hi hagi acord amb l’Estat, “a la britànica”.

Amb un to crític, Mas ha lamentat que Rajoy no hagi fet “cap proposta alternativa” al respecte i que, en el cas que hi hagi una tercera via, aquesta l’ha de proposar l’Estat. Tot i les posicions distants, el president de la Generalitat ha volgut remarcar que “hi ha un clima de diàleg obert” entre els executius i ha dit que “els problemes de legalitat es poden superar amb voluntat política”.

Respecte a la possibilitat que el Tribunal Constitucional no aprovi la celebració de la consulta, Artur Mas ha dit que, si succeeix, “entrarem en una altra fase”, que potser serà l’última del procés. Però ha volgut remarcar que “no hi ha un pla B” sinó un pla A, que és votar, i que té diferents etapes. Mas ha explicat que el país es troba en una fase “fonamental”, que és la consulta del 9 de novembre, i es posarà “tota la carn a la graella” per fer-la.

[Imatge: ACN]

Acords en altres matèries

En la trobada entre Mas i Rajoy a La Moncloa, que ha tingut una durada de dues hores i quart, també s’ha parlat sobre serveis públics, sanitat o els deutes de l’Estat amb Catalunya, sobre la base dun document que Mas ha entregat al cap de l’executiu sobre 23 temes diversos. En aquest context Mas ha dit que tot i mantenir posicions radicalment oposades amb Rajoy respecte a la consulta, s’ha de procurar que aquest distanciament “no ho trenqui tot”, perquè tot i això, es poden tancar acords en altres matèries i és essencial, ha dit, “mantenir el clima de diàleg obert”.

La cita arriba després que l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol fes públic que tenia diners d’una herència a Suïssa sense regularitzar i l’endemà de la reunió de Rajoy amb el nou líder del PSOE, Pedro Sánchez. Una trobada en què els dos líders van coincidir que el referèndum sobre la sobirania de Catalunya era “il·legal“.

La darrera trobada pública entre govern català i executiu espanyol va tenir lloc el setembre de 2012 per tractar el pacte fiscal i va acabar sense acord.

La postura de Rajoy

El president del Govern espanyol no només s’ha reafirmat pel que fa a la negativa de la celebració de la consulta, sinó que ha advertit dels “riscos” que aquesta pot generar en la recuperació de l’economia. Tot i la negativa sobre la consulta, Mariano Rajoy ha explicat a Mas que té intenció de col·laborar amb la Generalitat de forma “franca i lleial”. Pel que fa al document de 23 temes que el president de la Generalitat ha entregat al cap de l’executiu espanyol, Rajoy s’ha compromès a estudiar-lo “amb ànim constructiu”.