Ni més places hoteleres, ni més oferta de restauració ni més llicències d'activitat d'oci nocturn. Després d'anys de debat intens amb les parts implicades, el futur Pla d'usos per a la Rambla vol, en paraules del govern, endreçar el passeig i retornar-lo als barcelonins. El perímetre també afecta la plaça Reial i manté l'especificitat de la Boqueria. MERCÈ HOMS, regidora de Ciutat Vella: "Acabem de configurar aquesta necessitat d'endreçar i de determinar quins usos volem per la Rambla. Amb aquests objectius: de referència pels barcelonins, amb qualitat i amb aquesta persecució d'aquesta endreça i aquesta bona distribució de la Rambla". Una reordenació que convenç Amics de la Rambla, entitat que històricament ha reivindicat un pla específic per al passeig. JOAN OLIVERAS, president de l'associació Amics de la Rambla "Estem entusiasmats perquè això forma part d'una llarga reivindicació. Si amb una cosa tenim sort en el procés que iniciem és que des de les diferents opcions polítiques coincideixen que la Rambla necessita aquest model i aquest equilibri." Si es vol obrir un hotel nou serà a condició que se'n tanqui algun altre prèviament i en cap cas el nou establiment no podrà superar les 100 places. Actualment a la Rambla hi ha 40 hotels amb prop de 4.000 llits. Les pensions i hotels que conviuen amb activitats que no siguin l'hotelera també tenen data de caducitat i en sis anys perdran la llicència. Però el Pla d'usos no només conté prohibicions El nou pla vol fomentar la instal·lació de botigues que promoguin la indústria cultural, és a dir, botigues dedicades a la venda de llibres o instruments musicals. Tant les noves com les ja existents, com l'emblemàtica Casa Beethoven, podran disposar de zona de cafeteria amb horari limitat. Amb l'aprovació inicial ara s'obre un període d'exposició pública i presentació d'al·legacions. La intenció del govern es aprovar-lo a la tardor.

L’objectiu de la nova norma, impulsada pel govern municipal amb el suport del PSC, és retornar el passeig als ciutadans i limitar-hi les activitats hoteleres, els restaurants i locals d’oci nocturn. De fet, només se n’hi podran instal·lar de nous en cas que en tanqui algun en funcionament i els hotels no podran superar en cap cas les 100 places. Actualment al passeig hi ha 40 hotels amb prop de 4.000 llits, un centenar de bars i restaurants i vuit locals d’oci nocturn.

El pla també restringeix els establiments de plats preparats, amb la Boqueria com a excepció, i limita als 15 actuals la instal·lació de comerços alimentaris.

El nou Pla d’usos, que s’ha aprovat de forma inicial en espera d’al·legacions, es preveu que s’aprovi definitivament a la tardor i afectarà la Rambla però també la plaça Reial i la plaça de Sant Josep de la Boqueria.

Per contra, aposta perquè s’hi instal·lin botigues dedicades a la venda de llibres, discos o instruments musicals -com la Casa Beethoven, Musical Emporium i Freetime- així com galeries d’art, com el Palau Moja. Uns comerços que podran tenir una cafeteria, d’un màxim de 20 m2, amb un horari limitat al del comerç.

La regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, ha afirmat que el passeig està “saturat” d’establiments que ofereixen aquestes activitats i ha anunciat que el pla ja té la complicitat d’altres grups. De fet, aquest dilluns el candidat del PSC a l’Ajuntament, Jaume Collboni, ja va anunciar l’acord amb CiU sobre la regulació del passeig.

Amics de la Rambla, entusiasmats pel consens polític

L’associació Amics de la Rambla ha celebrat l’aprovació del pla especial ja que consideren que resumeix el que des de fa 30 anys ha reclamat l’entitat. “Fomentar el passeig com un eix cultural, limitar els hotels i els restaurants que avui el sobresaturen i recuperar-hi els barcelonins són els trets principals d’una llarga reivindicació”, ha explicat Joan Oliveras, president de l’associació.

Amics de la Rambla sempre ha apostat per un model de convivència entre turisme i habitants. Creuen que el més positiu del procés que ara engega és que hi ha consens entre les diferents opcions polítiques representades a l’Ajuntament. “Tots els grups coincideixen en la necessitat d’un canvi de model equilibrat i esperem que això ens permeti resoldre la situació abans de les properes eleccions municipals”, ha vaticinat Oliveras.