La líder de l’oposició, Inés Arrimadas, ha retret al candidat a presidir la Generalitat que en el seu discurs d’investidura no hagi fet cap referència a les acusacions de corrupció contra CDC. La presidenta del Grup Parlamentari de Ciutadans ha reiterat que “Puigdemont es ‘Mas’ de lo mismo”, perquè el fins ara president tampoc no parlava mai de la corrupció. Arrimadas ha criticat que l’acord entre Junts pel Sí i la CUP obligui els anticapitalistes a fer “un cordó sanitari” al voltant de la resta de forces polítiques, amb què es comprometen a no pactar res. Arrimadas ha deixat clar que el seu vot contrari a la investidura  no és només per discrepància política, sinó perquè “no es pot estar d’acord amb els que volen saltar-se les lleis, la democràcia i la  justícia”.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha fet un discurs contra l’exclusió del 52 % de catalans que a les eleccions catalanes no van votar els grups independentistes de Junts pel Sí i la CUP. Ha demanat al nou govern que no divideixi Catalunya entre bons i dolents, entre els patriotes i la meitat dels catalans que no són independentistes, i a qui la resta de partits representen: “El respecte pel pluralisme obliga a practicar el diàleg amb  l’oposició, no bloquejar per sistema les seves iniciatives i debatre de manera constructiva les seves propostes”, ha dit. Iceta també ha insistit que la resolució independentista de Junts pel Sí i la CUP que Puigdemont vol desenvolupar és il·legal.

El president del Grup Parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha carregat més contra la CUP que contra el candidat a presidir la Generalitat. Diu que han donat el govern a la dreta “a canvi  de fum”, i que el pacte afavoreix la recomposició de CDC. “Quina credibilitat té la promesa de posar en marxa polítiques socials que han estat paralitzades durant anys?”, s’ha preguntat Rabell, i ha insistit que a les eleccions generals es va començar a albirar una Catalunya més complexa i més preocupada pels problemes  socials. També ha assegurat que la reactivació del projecte sobiranista “li va molt bé” a Mariano Rajoy per pressionar en les negociacions per arribar al seu propi acord d’investidura.

El líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, ha avisat Carles Puigdemont que el seu partit impedirà el desplegament del full de ruta independentista: “Ni vostè ni ningú no iniciarà cap tipus de procés de  ruptura de Catalunya amb la resta d’Espanya. Tingui-ho molt clar”. El mateix Albiol ha demanat als socialistes que treballin en la mateixa direcció que el PP per garantir la unitat d’Espanya, al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats. El president del Grup Parlamentari del PP ha subratllat que aquest “ple exprés” s’ha celebrat sense seguir la normativa establerta i ha lamentat que Puigdemont no s’hagi referit a la creació  d’ocupació en la seva intervenció inicial.