CARLES PUIGDEMONT "No ho hem fet prou bé. Cadascú a la seva manera, alguns menys bé que d'altres, segur. Però és cert, o els ciutadans així ho han percebut, que hem estat a punt de dispersar la feina feta per tanta i tanta bona gent. No són èpoques per covards, no són èpoques per temerosos ni cames fluixes. No són èpoques per resignar-se a la comfortabilitat. Ens toca assumir responsabilitats encara que no siguin les imaginades. Us puc garantir que m'hi deixaré la pell i que la gent que m'acompanya els 'hi exigiré que es deixin la pell. I que gràcies a això no només farem les coses ben fetes sinó que ens en sortirem."

Carles Puigdemont ha valorat el procés sobiranista i ha dit que no és “gens fàcil i còmode”, i que, per tant, cal emprar-hi “valor i coratge”. Ha remarcat que no hi ha lloc per a la temeritat ni les renúncies, i que és moment d’assumir responsabilitats, “encara que no siguin les que imaginaves”, ha dit Puigdemont. El candidat a la presidència també ha dedicat paraules per al líder de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Artur Mas. N’ha qualificat el pas al costat com un gest “dolorós i exemplar” i n’ha elogiat el comportament al “capdavant del mandat més complicat, amb atacs i pressions inacceptables”.

El fins ara alcalde de Girona ha agraït que, finalment, s’hagi produït un acord, tot i que s’ha disculpat perquè les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP s’han estès més del recomanable. “Aquest acord no només ofereix garanties per arrencar, sinó també per treballar”, ha sentenciat el candidat.

En el seu discurs d’investidura, Carles Puigdemont ha classificat les prioritats del govern de la Generalitat en tres grans families. En primer terme, s’ha referit a les ajudes socials, la sanitat i l’ensenyament, com una manera de crear una Catalunya més justa. En aquest sentit, Puigdemont ha afirmat que cal un pla d’emergència social per combatre la precarietat i garantir l’eficiència del govern. En la mateixa línia, ha anunciat la voluntat de crear l’agència catalana de la seguretat social, l’eix sobre el qual s’articularan totes les polítiques socials. Així mateix, Puigdemont ha volgut mostrar el seu compromís amb la problemàtica dels refugiats perquè Catalunya sigui un exemple de país “acollidor, obert i desenvolupat”.

En segon terme, la creació d’un nou model socioeconòmic ha centrat bona part del discurs del candidat a la presidència. Entre les prioritats del govern sortint hi ha la creació d’un banc central de Catalunya, així com potenciar les polítiques industrials i l’economia exportadora. Un nou model econòmic que també es planteja establir mesures contra l’atur.

Finalment, Carles Puigdemont s’ha referit a l’elaboració de marcs legals que garanteixin un procés constituent, una feina que ha qualificat de “majúscula”. Entre altres mesures, el candidat també ha assenyalat l’impuls d’una nova llei electoral més moderna i l’aprovació de la llei de transparència.

Puigdemont ha tancat el discurs amb les següents paraules: “Als qui votaran en contra de la investidura els puc garantir que m’hi deixaré la pell i exigiré als que m’acompanyen que s’hi deixin la pell”. En aquest sentit, el candidat ha demanat compromís i suport a tots els qui volen la independència de Catalunya.