ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Després de perdre el 20 de desembre, quan va guanyar En Comú Podem a Catalunya, després d'aquesta derrota d'Artur Mas i Convergència, realment tenien pànic a convocar les eleccions, paradoxalment, tenien por de posar les urnes, que és el que es ve reivindicant a Catalunya regularment en els darrers anys". CARINA MEJÍAS, presidenta del Grup Municipal de Ciutadans "Que el mateix president digui que han corregit als despatxos allò que no els van donar les urnes o la decisió de les urnes, jo crec que es demostra els menysteniment que es té a la democràcia, i a més la por que és té, que el president Mas li tenia, a unes eleccions". ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC "Li demanem a l'Ada Colau que es sumi al tren del procés constituent amb participació popular per construir des de baix la nova República Catalana que ha de ser per millorar la situació de tots els ciutadans". CARMEN ANDRÉS, regidora del PSC "El que esperem és que serveixi per millorar l'Estat del benestar a Catalunya més enllà de, doncs jo diria... circ que s'ha muntat a l'entorn d'una cosa tan important com és el fet de tenir una Catalunya de progrés, una Catalunya on tothom pugi viure millor".

Segons Colau, Carles Puigdemont presidirà una Generalitat amb un “govern afeblit per tot el que ha costat arribar a aquest acord”. L’alcaldessa ha lamentat els darrers tres mesos de “bloqueig” del govern català i s’ha compromès a reunir-se tan aviat com sigui possible amb el nou president Puigdemont per “abordar temes urgents que afecten el dia a dia de la gent” de Barcelona. Per Colau, les dificultats per triar president i formar un nou govern a la Generalitat durant tot aquest temps que ha passat des del 27-S ja són un greu perjudici per als ciutadans. També lamenta que al final la situació s’hagi resolt d’aquesta manera, però assegura que, encara que no hi hagi eleccions al març, “és qüestió de temps: seguim construint el canvi real”, ha dit a Twitter.

La cavalcada dels Tres Tombs acostumava a marcar l’inici de l’any polític a la ciutat de Barcelona, però enguany -primer any en què Ada Colau hi assisteix com a alcaldessa- no hi han assistit pas tots els líders municipals. Alberto Fernández Díaz, del PP, sí que hi ha anat, però no ha volgut fer declaracions als mitjans de comunicació. Carina Mejías, de Ciutadans, sí que ho ha fet, per valorar l’acord entre Junts pel Sí i la CUP com un “frau democràtic”. Mejías està convençuda que hauria estat molt millor fer unes noves eleccions, atès que els resultats de les del 27-S no permetien formar un govern estable.

El president del Grup Municipal d’ERC, Alfred Bosch, s’ha felicitat per l’acord que permetrà dotar Catalunya d’un nou govern que tiri endavant el procés d’independència. En aquest nou context polític a Catalunya, Bosch ha aprofitat per demanar a Barcelona en Comú que “pugi al carro del sobiranisme”. Bosch troba imprescindible que l’Ajuntament de la capital sigui actiu en aquest procés que, segons ha explicat, té com a prioritat garantir la justícia social per a tots els catalans.

La regidora socialista Carmen Andrés ha dit que “no és un bon acord” perquè no servirà per fer front als problemes reals del país, que tenen més a veure amb l’atur, la pobresa o la situació de la gent gran que no pas amb la independència. Andrés ha lamentat “el circ” en què considera que s’ha convertit la política catalana, en lloc de donar resposta a les necessitats de la majoria dels catalans.