La regidora d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, afirma que aquest principi d’acord passarà ara pels serveis jurídics i l’aprovació definitiva serà en el plenari del març del 2018. L’objectiu és que aquesta ordenança s’aprovi “com més aviat millor”, ha dit Sanz.

L’alcaldessa, Ada Colau, ha destacat “l’aportació, feina i implicació de tots els grups municipals” per arribar a un acord amb els restauradors. “Tots som usuaris a les terrasses. Són un actiu i un tret d’identitat de la nostra ciutat, però cal que siguin compatibles amb els altres usos de l’espai públic d’una ciutat tan viscuda i tan intensa com Barcelona”, ha afegit.

Canvis del nou acord

El nou text, que betevé va avançar aquest dilluns, planteja una ordenança que estableix criteris compartits per a tota la ciutat en relació amb les distàncies que marquen la ubicació de terrasses i els elements que contenen. Les pautes que marquin, però seran flexibles i es podran adaptar a cada situació. Per exemple, amb la futura ordenança no serà obligatori que les terrasses s’ubiquin just al davant de l’establiment, però s’haurà de justificar si no es fa així.

També es determina que les terrasses han d’ocupar com a màxim el 50 % de l’espai de la vorera, però que aquesta podrà variar en un 10 % en funció de les necessitats de cada zona. També es limita l’ús d’estufes a l’hivern i es preveu que els aparells d’escalfament de combustió desapareixeran l’any 2025.

Hi ha punts de l’ordenança actualment en vigor que no canvien amb la nova proposta, com per exemple els elements permesos a les terrasses o bé els horaris d’obertura, on el gremi de Restauració assegura que ha cedit. Se seguirà tancant les terrasses a les 12 de la nit i a la una els divendres i les vigílies de festius.

Els restauradors aplaudeixen el principi d’acord

El Gremi de Restauració de Barcelona ha lamentat els darrers dos anys i mig de conflicte amb l’ordenança de terrasses vigent, primer amb el govern de Xavier Trias i després amb el d’Ada Colau. De fet, fa un mes va presentar 18.000 firmes per aprovar la modificació de l’actual ordenança de terrasses. El president del Gremi, Pere Chias, ha dit que el sector tenia “una llosa important”, però ha celebrat que la restauració a la ciutat “ha tornat a la normalitat” i “s’enterri definitivament el conflicte“.