Jaume Asens ha explicat que el jutge Rey està imputat per una investigació a l’Argentina, per la qual es va dictar una ordre d’extradició, però ha dit que el Consell de Ministres li va donar impunitat. “Volem que l’Estat el jutgi per assassinat de lesa humanitat”, ha dit el tinent d’alcalde, que ha assegurat que per aquesta raó, el cas no ha prescrit malgrat que hagin passat 43 anys. “Al Salvador el va assassinar el règim franquista, però és el règim sortit de la transició qui l’ha mantingut impune fins ara”, ha sentenciat Asens, que ha afegit: “Hi ha una línia de continuïtat que ens ofèn i ha arribat el moment de trencar-la”.

Acompanyat de les germanes de Salvador Puig Antich, el tinent d’alcalde ha dit que “el seu assassinat és una de les pàgines més negres de la història; un crim que concentra la brutalitat del que va ser el règim franquista a Barcelona i Catalunya”. Per Asens, la sentència de Puig Antich “no és un acte jurídic sinó de barbàrie”, i ha afirmat que l’Ajuntament ha pres la iniciativa “per obligació moral”, ja que considera que “qui hauria d’haver fet el pas, el Ministeri Fiscal, no ho ha fet”. Montse Puig Antich ha agraït la tasca de l’Ajuntament i ha assegurat que els permet “tancar el cercle” després del suport que van rebre el 1974 de la societat civil.

La mort de Puig Antich és el primer cas que l’Ajuntament porta per iniciativa pròpia als jutjats. Tot i això, el consistori s’ha presentat ja com a acusació popular ja en dues causes obertes. Una contra els bombardejos aeris que va patir la ciutat el 1937 i 1939, i una altra contra els crims franquistes que investiga un jutjat de Buenos Aires (l’Argentina).