L’Ajuntament de Barcelona pentinarà un miler de pisos del barri del Besòs, al límit amb Sant Adrià, per detectar deficiències en els edificis. Se sospita que molts d’aquests immobles, construïts a mitjans dels anys 50 del segle passat, poden tenir problemes d’aluminosi. La campanya d’inspeccions començarà l’últim trimestre del 2020 i s’allargarà durant un any.

En total, s’entrarà en 46 finques, que sumen 1.215 habitatges. Representen una quarta part dels pisos que té l’antic barri del Sud-oest del Besòs, delimitat pels carrers de Llull i Bernat Metge, la rambla de Prim i el límit amb Sant Adrià. En una primera fase, s’inspeccionaran 13 comunitats sospitoses de tenir aluminosi. Hi treballaran set equips tècnics i s’espera tenir resultats a principis del 2021.

mapa antic barri Besòs

Amb la campanya d’inspeccions es vol tenir una radiografia del parc d’habitatges del barri per fer-hi una rehabilitació en profunditat, el que l’Ajuntament ha batejat com a “regeneració urbana”. Per aconseguir-ho, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha demanat a la resta d’administracions que posin més recursos a la rehabilitació: “Només des de l’Ajuntament no podrem”.

Primeres rehabilitacions

En paral·lel a les inspeccions, l’Ajuntament començarà en breu la rehabilitació integral d’algunes finques al Besòs en el marc del Pla de barris. Es tracta d’edificis que es van acollir als ajuts a la rehabilitació del 2019. La convocatòria anual d’ajudes que fa el Consorci de l’Habitatge de Barcelona inclou aquest 2020 un apartat específic per a aquest barri del Besòs.

A més, el consistori ha anunciat també la inspecció de dues finques que van patir desperfectes arran dels últims temporals. A les inspeccions i les primeres rehabilitacions, l’Ajuntament hi destinarà 2,1 milions d’euros.