La seu central de Correus a Barcelona, a la plaça d’Antonio López amb la via Laietana, es convertirà en un centre d’innovació digital per a empreses tecnològiques. L’Ajuntament, Correus i el Consorci de la Zona Franca han signat un protocol d’intencions per transformar un immoble catalogat i ara infrautilitzat, que acollirà també un equipament veïnal per al districte de Ciutat Vella.

L’alcaldessa, Ada Colau, el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, i el president del Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro, han solemnitzat l’acord a tres bandes en un acte al mateix edifici. Amb el protocol signat, Correus es compromet a cedir l’edifici a la ciutat, el Consorci aportarà la inversió per rehabilitar-lo i l’Ajuntament s’encarregarà de l’explotació de l’equipament.

protocol usos edifici Correus

Quins serveis acollirà l’edifici?

  • Incubadora d’empreses. Per a “start-ups” vinculades a l’economia digital, centres formatius, de recerca i oficines.
  • Correoslab. Espai gestionat per Correus per transformar el seu negoci amb emprenedors, universitats, administracions i empreses.
  • Oficina de Correus. Atenció al públic amb accés independent des del carrer.
  • Oficina d’Atenció a l’Empresa. A càrrec de l’Ajuntament.
  • Espai cívic i cultural. Per a activitats o necessitats ciutadanes, especialment dels veïns de Ciutat Vella.
  • Restaurant. Per donar servei a l’activitat econòmica de l’equipament.

Amb els usos que es volen donar a l’edifici de Correus, l’Ajuntament busca diversificar l’economia al centre de la ciutat, perquè no depengui exclusivament del turisme. Es calcula que aquesta operació pot generar 1.500 llocs de treball amb unes 150 empreses treballant dins el nou complex econòmic.

La previsió és que Correus cedeixi l’edifici en un termini màxim de dos anys perquè, mentrestant, el Consorci n’elabori el projecte de rehabilitació i l’Ajuntament en tramiti el planejament urbanístic. L’edifici principal de Correus i l’edifici annex, al carrer d’Àngel Baixeras, sumen 30.000 metres quadrats disponibles.

El CAP Gòtic volia l’edifici annex

El protocol signat aquest dimecres ha acabat amb les esperances del CAP Gòtic de traslladar-se a l’edifici annex de Correus. Ja fa anys que els professionals del centre reivindiquen una nova ubicació. Durant l’acte de signatura, un grup de veïns s’ha concentrat a les portes de l’edifici de Correus per rebutjar el projecte. Més tard, l’alcaldessa, Ada Colau, s’ha compromès a trobar un nou espai per ubicar-hi el centre d’atenció primària.