La revista en línia de sèries ‘Serielizados’ continua la seva col·laboració amb el programa ‘Plaça Tísner‘ centrant-se en l’estrena de ‘El quinto mandamiento‘. Es pot veure a Filmin i Guillem F. Marí, director editorial de la revista, i Alba Pascual Sen, redactora en cap, aprofiten per fer-nos una selecció d’altres sèries que també parlen de crims reals, gènere que es coneix com a “true crime”. Pots veure al vídeo la secció sencera.

Els cinc títols que han escollit són aquests: ‘El quinto mandamiento’, ‘Sherwood’, ‘The long shadow’, ‘Cómo meterse en un jardín’ i ‘Los crímenes de Essex’.

‘El quinto mandamiento’ [2023]

Sarah Phelps

És una minisèrie brillant, de quatre capítols, que es pot veure fàcilment d’una tirada. Està basada en la història de dos suposats assassinats de dues persones jubilades a Anglaterra als anys 2015 i 2016 a mans d’un jove que en volia les herències. És d’un dels crims més complexos i confusos (quant a demostrar amb proves els fets) dels últims temps al Regne Unit.

El títol original és ‘The Sixth Commandment’ perquè a l’església anglicana ‘No mataràs’ està posat el sisè manament. El títol té rellevància pel lligam dels protagonistes amb l’Església i perquè el noi se’ls guanya a través de la religió. El millor de la sèrie és que no cau en el sensacionalisme sinó que explora la història amb equilibri, sensibilitat i respecte cap a les víctimes.

Filmin

Sherwood‘ [2022]

James Graham

La sèrie està ambientada en un poble miner de Nottinghamshire, i gira al voltant de dos esgarrifosos assassinats que destrossen una comunitat ja fracturada pel seu passat. La idea de Graham, és donar a entendre que la conflictivitat laboral dels anys vuitanta va ser provocada. L’objectiu era derrotar els sindicats per poder aprovar mesures neoliberals en l’economia, per això, el govern es va servir d’agents secrets que espiaven i escalfaven els ànims.

Una ficció intel·ligent, convincent i commovedora que hauria d’establir-se com un exemple de bona escriptura, ja que no flaqueja en la trama, ni en l’atenció als detalls, ni en el perfecte retrat i crònica d’un moment històric molt important d’Anglaterra.

Filmin

‘The long shadow’ [2023]

George Kay

Tot comença amb l’aparició del cadàver d’una prostituta en un parc del barri de Chapelton, a Leeds. Aquest fet posa en alerta la policia del comtat, amb el detectiu sergent Dennis Hoban (Toby Jones) al comandament de les investigacions al costat de la seva mà dreta, el sergent Jim Hobson. A poc a poc, la xifra de dones mortes va creixent fins a arribar a cinc en dos anys, i les alarmes socials es disparen especialment quan l’assassí, conegut com l’esbudellador de Yorkshire, ja no mata exclusivament prostitutes en parcs de Leeds, sinó que mata a altres ciutats i, fins i tot, a l’interior de les cases.

El millor és la inmensa interpretació de Toby Jones, com un polícia obsessiu, sensible i dedicat que també ha de lluitar contra l’estament policial per trobar l’assassí davant la passivitat que hi ha pel fet que les víctimes són prostitutes i, per tant, no són considerades “dignes” a l’hora de resoldre el cas.

SkyShowtime / Movistar Plus+

‘Cómo meterse en un jardín’ [2021]

Ed Sinclair

La sèrie ens explica la història de Susan i Christopher Edwards. Una parella molt reservada, tranquil·la, i una miqueta estranya, que gastaven tots els seus diners en objectes signats de Hollywood i de la Segona Guerra Mundial. És per això que quan els pares de la Susan, William i Patricia Wycherley, desapareixen un dia de maig del 1998, a cap dels veïns se li fa estrany quan la seva filla els explica que s’han traslladat a Irlanda per gaudir d’una mica d’aire bo i natura.

Però tot canvia quan quinze anys després, Christopher truca a la seva madrastra des de França, per demanar-li diners i li confessa que ell i la Susan havien enterrat els pares de la Susan al seu propi pati posterior més d’una dècada abans. En el seu judici de juny del 2014, tots dos van ser declarats culpables d’assassinat, i condemnats a cadena perpètua amb un mínim de 25 anys cadascun. Actualment, romanen en dues presons diferents d’Anglaterra i mantenen la seva innocència

HBO Max

‘Los crímenes de Essex’ [2020]

Paul Whittington

Es tracta d’un cas real que va sacsejar mediàticament l’Anglaterra dels anys 80. Va ser el 1985 quan es van trobar sense vida cinc membres d’una família a l’est d’Anglaterra. Basada en les múltiples entrevistes i investigacions publicades sobre el crim, la sèrie ha estat avalada i participada per Colin Caffell, pare dels dos nens assassinats i exparella de la primera acusada, Sheila Bamber, també morta a l’acte. Va ser el germà de Sheila, Jeremy Bamber, qui va advertir la policia per telèfon. Va al·legar haver rebut una trucada desesperada del seu pare, Nevill, en què li deia que la seva germana, de 28 anys i recentment diagnosticada amb esquizofrènia paranoide, estava en ple brot i anava armada amb un rifle.

Un cas que va ser explotat per les branques més sensacionalistes del periodisme britànic i que va fer un gir de 180 graus quan ningú no ho esperava. Són sis capítols magnífics, ideals per als fans del “true crime” amb aroma britànic.  

Filmin