Sis dones rellevants del món del llibre, la cultura i l’entorn veïnal i associatiu donaran nom a biblioteques de Barcelona. Segons ha explicat el Consorci de Biblioteques de Barcelona, “en l’actualitat, la majoria de les biblioteques porten noms d’homes“. Per això, s’ha decidit que a aquells equipaments que fins ara s’identificaven només amb la referència del barri se’ls assigni també noms propis de dones nascudes a Barcelona o que hi havien tingut un fort vincle.

Una referent del periodisme

Així, la periodista Mària Sànchez ha estat escollida per donar nom a la Biblioteca Zona Nord. Sànchez, que va morir encara no fa un any, va treballar als Serveis Informatius de RTVE Catalunya durant 35 anys i va ser un referent de la informació municipal de Barcelona posant el focus, especialment en l’àmbit social i en les persones. A més, junt amb Manel Lucas, va escriure el llibre ‘La República que vam viure’.

Escollida per votació popular

En canvi, la poeta i novel·lista Ana María Moix donarà nom a la Biblioteca Fort Pienc. En aquest cas, el nom s’ha escollit a partir d’una votació popular a la qual es va poder participar fins al 17 de febrer. Els altres noms que s’estaven sospesant van ser els de l’escriptora, traductora i periodista Anna Murià i la mestra, pedagoga i també escriptora Anna Rubiés.

Més escriptores, periodistes i activistes

Les altres dones que donaran nom a biblioteques barcelonines són l’escriptora i periodista Rosa M. Arquimbau, que complementarà el nom de la Biblioteca Vila de Gràcia; l’escriptora Carmen Laforet, autora de l’aclamada novel·la ‘Nada’, per a la de Vilapicina i la Torre Llobeta; la també escriptora i, a més, bibliotecària Aurora Díaz Plaja per a la de Nou Barris, i l’activista veïnal M. Àngels Rivas per a la de Canyelles.

L’actualització del nom dels sis equipaments es farà al llarg d’aquest 2024.