L’últim poemari de Mireia Calafell Obiol ha estat guardonat amb el Premi Carles Riba 2023. L’obra porta per títol ‘Si una emergència’ (Proa, 2024) i inclou un conjunt de composicions que exploren aquest concepte en dues de les seves accepcions. A ‘Plaça Tísner‘ hem parlat amb l’autora, que també ha recitat en viu dos dels poemes d’aquest recull.

Emergència dual

La primera part del poemari agrupa 22 poemes entorn de l’emergència entesa com a “esdeveniment greu, accident que urgeix”. Es tracta de composicions que ens fan transitar per habitacions d’hospital, estacions de tren, tanatoris o espais domèstics. També contemplar marees negres, animals esventrats a la carretera i cotxes amb el motor encès dins un garatge tancat.

En diàleg, a mode de mirall, prenen protagonisme a la segona part del recull 17 poemes en què “l’acció d’emergir” és una “possibilitat que enceta”. Versos que interpel·len el lector: “no temis el viatge”, “no tinguis por”, escriu Calafell que també ens recorda que “tant que havíem temut una tempesta […] que ara ens sorprèn el sol xiulant”.

Poesia i +

Mireia Calafell Obiol no descarta tornar a portar a escena els seus poemes en col·laboració amb altres artistes. Aquesta és la fórmula amb què va néixer ‘Varosha’, una proposta en què els versos de ‘Nosaltres, qui’ (LaBreu Edicions, 2019) de la poeta s’acompanyaven de la música de la violoncel·lista i compositora islandesa Björt Rùnars.

A la faceta d’escriptora i rapsoda se suma la de gestora cultural. Calafell Obiol ha estat codirectora del Festival Poesia i + (2015-2016) i de Barcelona Poesia (2018-2021). També és una de les membres de l’equip de La Sullivan, una productora cultural amb vocació d’impacte social.

El “mosaic” de Mireia Calafell

  • Un escenari: el del Teatre Grec. Sempre que hi va, la Mireia pensa que li agradaria molt recitar-hi, tot i que se sent còmoda en tota mena d’espais sempre que hi ha hagi voluntat d’escoltar.  
  • Un color: el negre, perquè representa elegància i discreció al mateix temps. Se sent atreta pel cel que tendeix a la nit i considera que l’obscuritat i les ombres són territoris plens de possibilitats.  
  • Un premi: el Carles Riba de poesia 2023. L’ha rebut pel recull ‘Si una emergència’, concepte que hi desplega en el sentit d’amenaça però també de renaixement. És l’obra de la qual avui ens ve a parlar.  
  • Una virtut: la capacitat d’apostar pel sí. La Mireia admira els qui, tot i que suposi esforç i compromís, imaginen i promouen alternatives per a una vida millor 
  • Un projecte: La Sullivan. En paral·lel a la seva tasca com a poeta, la Mireia forma part de l’equip d’aquesta productora cultural amb vocació social.  
  • Una plaça: la de la Virreina, a Gràcia. Per a ella ha estat un lloc d’oci recurrent al llarg de la vida però ara encara hi passa més sovint perquè hi viu i hi treballa a prop.