La revista en línia de sèries ‘Serielizados’ comença la seva col·laboració amb el programa ‘Plaça Tísner‘ amb l’anunci de l’estrena de ‘Feud’. Es podrà veure a partir del 7 de febrer i, per fer boca, Guillem F. Marí, director editorial de la revista, i Alba Pascual Sen, redactora en cap, aprofiten per fer-nos una selecció d’altres sèries que també parlen d’enemistats. Pots veure en el vídeo la secció sencera.

Els cinc títols que han escollit són aquests: ‘Feud: Capote vs. The Swans’, ‘Feud: Bette and Joan’, ‘The Shrink next door’, ‘Bronca’ i ‘Vice principals’.

Feud: Capote vs. The Swans‘ [2024]

Ryan Murphy, Jaffe Cohen i Michael Zam

Comencem amb una estrena molt esperada perquè la primera temporada és del 2017, ja fa molts anys. En aquest cas, la sèrie tracta de l’enemistat entre Truman Capote i un grup de dones de l’alta societat novaiorquesa a qui l’escriptor va exposar en uns articles a ‘Esquire’.

La sèrie és original de la cadena FX (que fa algunes de les millors sèries nord-americanes) i, a més d’estar produïda per un dels productors més potents de la televisió (Ryan Murphy), disposa de la direcció d’un gran director de cinema indie com és Gus van Sant, que no estrenava res des del 2018. També és destacable un repartiment farcit d’estrelles com ara Naomi Watts, Diane Lane, Demi Moorre, Calista Flockhart i Tom Hollander, en el paper de Truman Capote.

HBO Max, a partir del 7 de febrer

‘Feud: Bette and Joan’ [2017]

Ryan Murphy, Jaffe Cohen i Michael Zam

La història en aquest cas gira al voltant de la ja icònica enemistat entre Bette Davis i Joan Crawford, dues de les grans estrelles de Hollywood als anys 30, 40 i 50. L’acció se centra en el rodatge de ‘¿Qué fue de Baby Jane?’, una pel·lícula que va voler tirar endavant la Joan per poder tornar a actuar quan no li oferien cap paper destacable. La producció va tenir lloc l’any 1962, i les dues actrius es van enfrontar durant tot el rodatge.  

La sèrie no només té una ambientació i un repartiment impecable, sinó que també parla de temes tan interessants (i actuals) con el sexisme, privilegis exclusius vinculats als homes i com l’espectacle invisibilitza de manera sistemàtica totes les dones que sobrepassen els 40 anys o que deixen de ser desitjables.

Disney+

‘The Shrink next door’ [2021]

Georgia Pritchett

Inspirada en fets reals i en un pòdcast original del mateix nom, ens explica la manipulació i explotació durant dècades per part del psiquiatra Dr. Isaac “Ike” Herschkopf (Paul Rudd) al seu pacient de llarga durada Martin “Marty” Markowitz (Will Ferrell).

A la sèrie veiem com, a poc a poc, el psiquiatra es va apoderant de la personalitat del pacient i del seu entorn, l’aïlla completament de la seva família i s’inclou en els negocis del pacient, en una fàbrica de teles i, fins i tot, al seu domicili. Una relació de dominació total que va durar dècades, fins que el protagonista se n’adona de tot plegat i intenta sortir de l’espiral d’engany i destrucció que ha creat el seu doctor. Vindria a ser com una víctima d’una secta d’un sol feligrès.  

Apple TV+

‘Bronca’ [2023]

Lee Sung Jin

La sèrie ha arrasat en els Globus d’Or, els Critics Choice Awards i els recents Emmys en l’apartat de minisèrie. Obra iniciàtica de Lee Sung Jin que parteix d’una anècdota relativament senzilla que forçarà la sèrie a transitar a través de la comèdia negra, l’acció, el drama, la crònica de l’experiència asiaticoestatunidenca, la tragèdia i l’anàlisi dels problemes de classe.

A mesura que avança, ens trobem amb una sèrie complexa i fosca que dibuixa, no sols als seus protagonistes, sinó també els seus entorns, les seves famílies, els seus desitjos i els seus anhels de forma molt intel·ligent. Ens descobreixen a poc a poc un grup de persones enfrontades a les seves pròpies tensions internes i decepcions.  

Netflix

‘Vice principals’ [2016]

Danny McBride i Jody Hill

Per acabar, una comèdia, també molt negra i macabre, creada per un dels humoristes més grollers i àcids dels Estats Units, l’actor Danny McBride, que sempre treu sèries hilarants però alhora molt crítiques amb la societat nord-americana.

Explica com els dos protagonistes comencen una guerra personal entre ells quan el director de l’institut (cameo de Bill Murray) es jubila. Tots dos creuen que un d’ells ha de ser el director nou, però es troben que han triat una tercera persona, una directora afroamericana aliena a l’escola. A partir d’aquí, ferits en l’orgull i molt inestables psicològicament, traslladen la seva guerra personal a un enemic comú: la directora nova. Una espiral de destrucció tremendament fosca i amb moments inesperats que combinen l’humor marca de la casa amb una exploració total de l’ambició personal, les frustracions socials, el perill de posar-se expectatives molt altes o el sistema educatiu nord-americà.

HBO Max