Fa un any i mig que Sergi Carbonell Vergés va decidir emprendre una nova etapa com a cantautor. El músic, conegut pel gran públic com a teclista de Txarango, va publicar el 2023 el disc ‘Refugi’ i ara arrenca el 2024 amb un EP: ‘Crisàlide’, del qual ens ha parlat i cantat un tema en directe a ‘Plaça Tísner‘.

La vida, canvi permanent

“Res és permanent excepte el canvi”. Aquesta idea, que ens remet al filòsof Heràclit, és la que Sergi Carbonell Vergés pren com a fil per teixir les sis cançons incloses a l’EP ‘Crisàlide’. El nom mateix del treball fa referència a la necessitat d’evolucionar de manera serena però compromesa: “I ara jo em sento fràgil crisàlide, si vull sortir ho he de fer sol. I no em pots ajudar a trencar l’embolcall, que si ho fas moriré.”, clama a ‘Carta de comiat’.

Un treball en què aquesta obertura al canvi pren forma d’amor que és capaç de “deixar anar” i d’una visió de la vida que anima a superar les pors i convida a fer un treball interior com a camí per madurar de manera coherent i saludable.

Projecte personal

Sergi Carbonell Vergés va ser un dels fundadors, al costat d’Alguer Miquel i Marcel Lázara, de la popular banda Txarango. Mentre ha estat en actiu, Carbonell Vergés ha compaginat la seva tasca de compositor, teclista i segona veu del grup, amb la publicació de quatre discos a piano sol i la participació en projectes més esporàdics, com el duet format amb el seu pare.

Aquest bagatge ha estat la llavor que l’ha empès a apostar per un projecte propi de petit format, en què lletres i música adopten un to intimista i reposat. Si el primer disc, ‘Refugi‘, va ser un exitós banc de proves explorant noves sonoritats i implicant diversos productors per “arribar a llocs on no hauria arribat sol”, l’EP ‘Crisàlide’ és un treball conceptual, diu, “molt artesanal”, produït íntegrament per Dani López.

El “mosaic” de Sergi Carbonell

  • Un paisatge: la vall de Ribes. El Sergi va néixer a Ribes de Freser i va créixer en aquest poble de fonts i rius que és un bon punt de partida per recórrer aquesta zona dels Pirineus. 
  • Un duet: els Carbonell, format per el Sergi i el seu pare. S’han unit en una proposta poètica i musical de petit format en què repassen composicions que els han acompanyat al llarg de la vida.  
  • Un homenatge: ‘El viatge’, la cançó que el Sergi va dedicar als seus companys de Txarango. Va ser un dels temes del seu primer disc com a cantautor després de la dissolució del grup. 
  • Un instrument: el piano. N’ha estudiat tota la vida: de petit amb classes particulars, però també al conservatori i a Cuba. Com a intèrpret, l’hem vist sent teclista de Txarango i l’hem escoltat en 4 discos gravats a piano sol.  
  • Un estat: el de crisàlide. Aquest punt de la metamorfosi d’alguns éssers vius dona nom al segon treball com a cantautor del Sergi: un EP amb 6 temes del que avui ens parlarà. 
  • Una plaça: la de George Orwell, al Gòtic. Va ser un lloc habitual on tocar i trobar-se amb els amics durant l’època que va viure a Barcelona ara ja fa uns quants anys.