Passejar per les estances del Palau Moja permet als visitants veure mobiliari, pintures, murals i elements tèxtils restaurats i recuperats. Entre tots els espais de l’edifici destaca el saló del Vigatà, estança principal i que no deixa indiferent ningú. El palau és la seu actual de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat.

El primer canvi que veuen els visitants és a la restauració que s’ha fet a la façana del carrer de la Portaferrissa. “És una façana que es va embrutant molt, tenim constantment grafits“, explica la Sònia Hernàndez, directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat. Afegeix que tot i que no es tracta d’una restauració integral, era molt necessària “per fer un manteniment una mica més intensiu de l’habitual“.

Un recorregut per la planta noble del palau

El recorregut de les visites comença al pati del Palau Moja i s’accedeix a la planta noble a través de l’escala d’honor. Un cop a la planta principal del Palau, el recorregut s’endinsa fins al Gran Saló i la capella de la Mare de Déu de la Mercè, i també es poden veure espais fins ara desconeguts, com el despatx de l’Antonio López o el jardí amb vistes a la Rambla.

Conèixer la vida de l’alta burgesia catalana

Als diferents salons i les estances més íntimes, els visitants descobreixen els secrets i les vivències de les famílies que van habitar al Palau Moja des del segle XVIII fins a l’actualitat, “el que volem explicar no és tant un edifici, no volem explicar tant una casa com una llar. Jo crec que és important explicar que aquí vivia gent, unes famílies i unes persones que hi treballaven“, assegura Hernàndez. I sembla que de moment ho estan aconseguint perquè des que es van obrir les visites, han penjat el cartell cada cap de setmana de no hi ha entrades“.

Es tornen a programar visites guiades

La restauració va ser el pas previ perquè el Departament de Cultura decidís obrir les portes del palau a la visita pública de manera estable. Es fan el segon i quart cap de setmana de cada mes, amb dues sessions els dissabtes i dues més els diumenges, en grups reduïts de 20 persones, són gratuïtes i duren una hora i mitja. Per tal de poder gaudir de la visita, cal inscriure-s’hi prèviament al portal web de patrimoni cultural.