L’Institut Miquel Tarradell, l’actor Joan Carreras, l’organista Montserrat Torrent i el Festival de Cultura Raval(s) són alguns dels noms de la llista de guardonats dels Premis Ciutat de Barcelona 2023. Formen part dels premiats en les categories de cultures populars i comunitàries, educació, arquitectura, urbanisme i disseny, música, arts escèniques, arts visuals i cultura digital i audiovisual, que els respectius jurats ja han donat a conèixer, juntament amb el veredicte en la categoria de lletres.

Els Premis Ciutat de Barcelona es lliuraran el proper 13 de febrer en una cerimònia al Saló de Cent de l’Ajuntament.

L’Institut Miquel Tarradell, Premi Ciutat de Barcelona d’educació

El Premi Ciutat de Barcelona d’educació s’atorga per unanimitat a l’Institut Miquel Tarradell, al Raval. El jurat integrat per Laia Colell, Mireia Estrada, Marta Comas, Youssef El Maimouni i Teresa Rubio, han valorat la “consolidació d’un projecte educatiu que conjuga la reivindicació de totes les llengües de la comunitat amb l’aprenentatge i l’ús del català“. En aquest centre del carrer dels Àngels hi conviuen alumnes que parlen més d’una vintena de llengües i la gran majoria no tenen ni el català ni el castellà com a llengua materna.

Festival Raval(s), Premi Ciutat de Barcelona de cultures populars

El jurat, també per unanimitat, ha acordat atorgar el Premi Ciutat de Barcelona de cultures populars i comunitàries al projecte Festival Raval(s), de la Fundació Tot Raval. Es tracta d’un festival amb més de 20 anys d’història que recull la tradició de la cultura i les festes majors populars i aporta “una nova mirada més oberta i plural” que reflecteix la realitat social de l’entorn. El jurat, format per Joan Sànchez, Ester Bonal, Roger Gispert, Silvia Sopale i Fatima Ahmed, valora que aquest certamen “pot ser una font d’inspiració per altres models festius tant dels barris com de la ciutat”.

En aquesta categoria, també rep una menció especial el projecte La Maafetada, de la cooperativa Abarka, un àpat comunitari que reuneix mensualment els veïns al Parc de la Ciutadella.

Joan Carreras, Premi Ciutat de Barcelona d’arts escèniques

Pel que fa al Premi Ciutat de Barcelona d’arts escèniques recau en l’actor Joan Carreras per “la seva excel·lència interpretativa” en la peça teatral ‘Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard)’, de Gabriel Calderón. Carreras ja va ser distingit amb un Premi Butaca 2021 a millor actor per aquesta interpretació, i també va rebre el Premis Max 2021 a millor actor.

El jurat que ha decidit distingir Carreras està format per Marc Rosich, Lali Ayguadé, Àlex Rigola, Laura Serra i Johnny Torres.

Montserrat Torrent, Premi Ciutat de Barcelona de música

En la categoria de música, el Premi Ciutat de Barcelona s’atorga a l’organista Montserrat Torrent. La decisió l’ha presa per unanimitat el jurat format per Carol Duran, Maria Arnal, Ismaël N’Diaye i Jordi Turtós, que destaquen “el fet extraordinari que als 97 anys continuï mantenint la màxima excel·lència”. El guardó també vol posar en relleu l’activitat artística de Torrent durant el 2023, “especialment la gira de concerts realitzada a Barcelona, a Sant Felip Neri, Santa Maria del Mar i Sant Vicenç de Sarrià, a més de la publicació d’un nou treball discogràfic”.

“Els nous realistes”, Premi Ciutat de Barcelona d’arquitectura, urbanisme i disseny

Un altre dels premiats en la categoria d’arquitectura, urbanisme i disseny és l’exposició “Els nous realistes”. Arquitectura catalana i balear d’ençà de la crisi del 2008, comissariada per Carme Ribas i Joan Roig, i dissenyada per Victòria Garriga. El jurat, integrat per Óscar Guayabero, Guim Costa, Pau de Solà-Morales, Anna Noguera i Jordi Canudas, ha acordat el guardó per unanimitat per visibilitzar una nova manera de fer arquitectura atenta al lloc i als reptes contemporanis. Igualment es destaca un disseny expositiu coherent i pedagògic.

En aquesta categoria també s’atorga una menció especial a la publicació ‘Visions by‘, de Saúl Baeza,

“Ciutat de sorra”, Premi Ciutat de Barcelona d’arts visuals

En la categoria d’arts visuals, el Premi Ciutat de Barcelona s’atorga a David Bestué per l’exposició “Ciutat de sorra”, que va acollir la Fabra i Coats. El jurat, format per Alexandra Laudo, David Armengol, Diego Salazar, Quico Peinado i Laia Estruch, ha acordat per unanimitat el guardó “per la seva contundència discursiva i formal basada en el treball escultòric a través d’una investigació crítica i exhaustiva sobre la història recent de Barcelona”. El jurat defineix la mostra com “un homenatge poètic a la ciutat, a mig camí entre l’amor i la posada en crisi del seu lloc de pertinença”.

Alteritats, Premi Ciutat de Barcelona de cultura digital i audiovisual

Alteritats’, d’Alba Cros Pellisé i Nora Haddad Casadevall, també rebrà el Premi Ciutat de Barcelona de cultura digital i audiovisual. El jurat format per Eduard Sola, Lucía Piedra, Judith Colell, Alba G. Corral i Pere Freixa, ha acordat per unanimitat atorgar aquest guardó a aquest documental “per l’aproximació a les dissidències sexuals i identitàries des del testimoni íntim i natural, tot sortint de la rigidesa de les definicions de gènere”.