Alicia Giménez Bartlett acaba de publicar ‘La mujer fugitiva’, el 13è llibre de la saga de la inspectora de la Policia Nacional Petra Delicado. En aquesta nova entrega, la inspectora Delicado s’enfronta al cas més difícil de la seva carrera, amb una localització insòlita com escena del crim: un “food truck” situat a una plaça de Gràcia.

Bartlett, distingida amb els premis Nadal, Pepe Carvalho i Planeta ens parla a ‘Plaça Tísner‘ de la seva última novel·la i de la relació que té, gairebé 30 anys després, amb el seu “alter ego”.

“La novel·la negra és un joc”

‘La mujer fugitiva’ té una trama més complicada del que Bartlett ens té acostumats: “Sempre s’ha de donar una mica més al lector, perquè jugui a ser investigador, ja que finalment la novel·la negra és un joc”, explica l’escriptora. La història duu la inspectora Petra Delicado i el subinspector Fermín Garzón a investigar, sense gairebé tenir indicis, una trama de traficants per l’àrea metropolitana de Barcelona, mentre segueixen les pistes dels “food trucks” pel territori català.

La Petra Delicado s’ha fet gran i és més crítica i impertinent que abans, però mai estarà amargada”
Alicia Giménez Bartlett, escriptora

Tres dècades amb Petra Delicado

Després de 28 anys del seu naixement literari, a la novel·la ‘Ritos de muerte’ (1996), la inspectora Petra Delicado ha anat evolucionant: “S’ha tornat més crítica i impertinent. Tot i que té la mateixa essència que sempre, ara és la Petra en un grau més, però mai serà una dona amargada”, diu Alicia Giménez Bartlett. L’autora celebra que després de tants anys “la Petra és com una amiga, pràcticament com una ànima bessona”.

Tot i això, Giménez Bartlett confessa que no ha acabat malament amb la protagonista “perquè dins de la meva trajectòria de publicacions també he fet altres tipus de llibres, i això m’ha permès allunyar-me i descansar de la Petra”. L’escriptora explica que “tot i que la Petra és més jove i intel·ligent que jo, som semblants”. Bartlett assegura que la saga continua: hi haurà un nou llibre de la saga i tot i que no sap quan acabarà, però que li donarà “un final important, a l’altura d’ella”.

Investigadora pionera

“Estava farta de llegir novel·la negra boníssima de totes les nacionalitats i que sempre els papers de la dona eren secundaris: o les mataven o eren les ajudants”, explica l’escriptora. D’aquesta indignació va néixer la investigadora Petra Delicado, que “al final resulta que va tenir continuïtat i la gent va entendre que les coses havien d’equiparar-se”. Bartlett explica que en aquell moment només hi havia una quarantena inspectores a Barcelona i tan sols una comissària a l’estat espanyol, “podríem dir que la Petra Delicado és un exemple a seguir”.

Concebo la literatura sense cap solemnitat”
Alicia Giménez Bartlett

Novel·la negra amb humor i ironia

Alicia Giménez Bartlett serà una de les convidades del BCNegra d’enguany, és una de les autores més destacades de la novel·la negra a casa nostra. “Jo m’identifico amb la novel·la enigma, la trama policial centrada en la investigació i en el final i els meus personatges sempre usen l’humor i la ironia”, explica.

Assegura que no té secrets per l’èxit i que el que intenta és ser una mica autèntica, no ser mai políticament correcte: “Si dius una barbaritat no passa res, els lectors a vegades ho agraeixen”, diu, i comparteix que té una forma de concebre la literatura que li agrada molt: “Sense cap solemnitat“.